Multi dintre cei care s-au imprumutat de la camatari au trecut prin momente de teroare. Au fost amenintati, uneori chiar batuti, ca sa plateasca mai mult decat suma luata initial.

Camatarii trebuie sa stie de acum un lucru: potrivit initiativei legislative, "darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani."

In actul normativ este definita si camata: "dobanda excesiva pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut". Pana la urma, aceasta este si strategia: camatarii ii imprumuta pe cei aflati la nevoie cu o anumita suma, apoi salta dobanzile de la o zi la alta.

Cand victima nu mai are de unde plati, incep amenintarile. Reprezentantii politiei spun ca in ultimul timp s-au inmultit plangerile depuse de cei care au fost terorizati de camatari.

In acest moment, camataria propriu-zisa nu este pedepsita de Codul Penal. Politia intra in actiune numai cand este vorba despre santaj sau amenintari. Legea privind incriminarea camatariei va ajunge in dezbaterea Parlamentului la inceputul toamnei.