Canada a oprit “productia” monedelor de 1 cent, considerand ca este inutila si o pierdere de.. bani. Miscarea lor a redeschis vechile dezbateri ale americanilor cu privire la banutul de 1 cent, dar si ale Marii Britanii.  Este timpul sa renuntam la banii marunti? scriu jurnalistii de la BBC.

Ministrul canadian al finantelor, Jim Flaherty, a explicat decizia pe care tara sa a imbratisat-o: moneda de 1 cent devenise o “valuta fara valoare” . Un penny costa 1.6 centi canadieni pentru a fi produs si distribuit, ceea ce inseamna o pierdere neta a guvernului de 11 milioane de dolari canadieni pe an. 

In fata unui magazin din Miami, Florida, troneaza o pancarta mare pe care scrie “No pennies here”. “Fiecare secunda conteaza – noi ne iroseam banii si timpul” a spus proprietarul Andy Haase, referindu-se la timpul pierdut de el si angajatii sai pe numararea banutilor de 1 cent.  Asa ca a schimbat preturile produselor astfel ca cea mai mica moneda acceptata sa fie de 5 centi (1 nickel). Desi a avut putin de pierdut in urma rotunjirii, si-a recastigat timpul pe care l-ar fi petrecut numarand monedele de 1 cent. 

Aceeasi poveste si intr-un camping din Colorado, care a impartasit inca din 2007 politica fara cent. “Este pur si simplu o moneda inutila” considera proprietarul Jim Turner. “Clientii cred ca este o idee grozava – pana acum nu s-a plans nimeni”, a povestit acesta.  

In Statele Unite, un penny costa 2.4 centi pentru a fi produs si distribuit, iar anul trecut au fost pusi in circulatie 4.3 miliarde de astfel de banuti. In prezent sunt aproximativ 150 de miliarde de monede de 1 cent in circulatie. 

Fiecare penny batut reprezinta o pierdere pentru cei care platesc taxe” a declarat Francois Velde, un economist al bancii federale din Chicago si coautorul cartii The Big Problem of Small Change. “Este un jeton fara valoare”, a adaugat acesta.

De-a lungul timpului, Statele Unite au scos din circulatie mai multe monede, printre care si jumatatea de cent, in 1857. In Marea Britanie, jumatatea de pence, a disparut in 1984.  Noua Zeelanda si Australia au renuntat la banutii de 1 cent si 2 centi in 1990. Mai mult, prima dintre aceste doua tari a abandonat mai tarziu si moneda de 5 centi. 

Potrivit statisticilor realizate de americani, doua treimi din monedele de 1 cent dispar din circulatie aproape imediat ce ajung in mainile publicului. Sunt puse in borcane sau in pusculite, mare parte dintre ele sunt pierdute, iar restul , aruncate.

Cu toate acestea, un sondaj realizat in SUA, arata ca aproximativ 60% dintre americani sunt pro penny.  Acestia cred ca daca moneda de 1 cent va disparea preturile se vor rotunji nu in favoarea lor si astfel  americanul de rand va fi afectat. 

Oamenii se plang de penny, dar nu vor sa renunte la el” spune Richard Doty, directorul muzeului national de istorie din Washington, DC.  

Banii au o valoare mai puternica, aproape mitica sau religioasa.Oamenii nu vor sa schimbe traditia, pastreza o moneda chiar daca nu valoreaza nimic” a adaugat Doty.

Studiile arata insa ca in cazul in care moneda de 1 cent ar disparea, vor trebui produse mai multe de 5 centi, iar paguba neta care ar rezulta ar fi mai mare decat in cazul penny-ului.