Mai mult decat atat, analistii firmei de consultanta din Mare Britanie anticipeaza o noua scadere a dobanzii, la 2%, pana la finalul anului. 

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitaților permanente la 2,25 puncte. 

Tot miercuri, Isarescu a afirmat ca inflatia va ramane in urmatoarele luni sub 1,5%, limita inferioara a intervalul tintit, de 2,5% plus/minus un punct procentuale. 

Economistii de la Capital Economics apreciaza ca Europa Centrala si de Est nu este ferita de efectele unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro, dar este mai putin vulnerabila comparativ cu perioada 2011-2012, intrucat regiunea a redus dependenta de sursele de finantare straina. Aceasta dependenta a reprezentat principala sursa de contagiune in urma cu trei ani, cand au existat speculatii privind iesirea Greciei din zona euro, considera analistii. 

Referindu-se la situatia din Grecia, Mugur Isarescu a afirmat ca o eventuala iesire a Greciei din zona euro reprezinta un pericol mare, pe care BNR il are in vedere. In ceea ce priveste o eventuala contaminare a sistemului bancar, seful bancii centrale afirma ca aceasta ar fi limitata, fiind vorba de banci romanesti cu capital grecesc, autorizate si supravegheate de BNR, si nu de banci grecesti.