Numirea lui Florin Georgescu in pozitia de ministru al Finantelor ar trebui sa contribuie la calmarea pietelor, deranjate in ultimele zile de caderea Cabinetului Ungureanu, noteaza compania britanica de consultanta Capital Economics, intr-un comentariu cu privire la decizia de politica monetara de joi a BNR si guvernul desemnat de Victor Ponta

Georgescu, prim viceguvernator al BNR si fost ministru de Finante in perioada 1992-1996, a fost numit ministru al Finantelor Publice pana la alegerile generale din aceasta toamna.  Desi Ponta a reafirmat angajamentul Romaniei fata de programul convenit cu FMI si Comisia Europeana, nemultumirea populatiei ar putea determina guvernul sa atenueze austeritatea, considera analistii Capital Economics. 

"Nu credem ca un derapaj fiscal moderat este neaparat un lucru rau. Se pare ca cererea externa slaba a impins economia in recesiune in primul trimestru, in timp ce cifrele dezamagitoare de astazi din Europa sugereaza ca trimestrul al doilea ar putea fi si mai rau. In acest context, tinta asumata de guvernul anterior, de a reduce deficitul bugetar de la 5,2% din PIB anul trecut la 3% in acest an, pare cam abrupta", se spune in raportul casei de consultanta, citat de Mediafax.

Astfel, daca politicile fiscale ale noului guvern vor fi prezentate intr-un cadrul credibil de consolidare fiscala, cu sprijinul FMI, pietele ar putea avea o reactie destul de pozitiva, cred cei de la Capital Economics. 

Moneda nationala s-a depreciat cu aproximativ 1% incepand de vineri, pe fondul miscarilor de pe scena politica. Referinta publicata de BNR a atins miercuri un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, in crestere cu 1,98 bani fata de nivelul de luni.