Capital Economics a estimat pentru anul trecut o inflatie de 1,1% in Romania.

Institutul National de Statistica a anuntat marti ca preturile de consum au scazut in decembrie cu 0,1% fata de noiembrie, pe fondul ieftinirii marfurilor nealimentare cu 0,5% si al unor preturi usor mai mari la servicii si alimente, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 0,83%, un minim record. 

Guvernatorul Mugur Isarescu, a reiterat saptamana trecuta ca rata inflatiei va ramane pentru mai multe luni sub intervalul tintit de BNR, prognoza fiind diferita fata de estimarile anterioare in principal din cauza scaderii sub anticipatii a pretului petrolului. 

Pentru anul viitor, proiectia pentru rata inflatiei in Romania este de 1,8%, sub nivelul asteptat de piata, de 2,9%. 

In opinia analistilor de la Capital Economics, Bulgaria si Croatia sunt tarile care ridica cele mai multe ingrijorari, din cauza datoriilor mari si a ratelor fixe de curs valutar. Astfel, economistii estimeaza o scadere a preturilor in acest an cu 0,3% in Bulgaria si cu 0,5% in Croatia. 

In Bulgaria, Polonia si Ungaria, unde rata inflatiei are deja valoare negativa, aceasta s-ar putea situa la -1% in urmatoarele luni. La nivelul anului viitor, inflatia este anticipata la -0,2% in Polonia si -0,3% in Ungaria. 

In afara de Bulgaria si Croatia, celelalte state din regiune vor fi avantajate de scaderea preturilor petrolului, care va sustine cresterea salariilor si a cheltuielilor de consum. De asemenea, ieftinirea petrolului ar putea determina scaderea facturilor la energie, dar si pretul pentru unele bunuri. 

In conditiile in care preturile petrolului vor ramane la nivelul din prezent, statele din centrul si sud-estul Europei ar putea plati cu pana la 15 miliarde de dolari mai putin in acest an pentru importul de petrol, reprezentand 1% din produsul intern brut al regiunii, potrivit calculelor analistilor Capital Economics. 

Cotatiile petrolului au scazut cu aproximativ 50% fata de iunie anul trecut, pe fondul cresterii productiei din Statele Unite si a refuzului OPEC de a limita cantitatile extrase. Barilul de petrol Brent cu livrare in februarie era cotat miercuri la 45,59 dolari pe bursa din Londra.