Directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a afirmat, la finele lunii octombrie, pentru Mediafax, ca majoritatea bancilor mari s-au mentinut pe profit in primele noua luni si ca rezultatele cu plus totalizeaza un castig de 1,3 miliarde lei, in timp ce restul bancilor au cumulat pierderi de 1,77 miliarde lei.

"Primele trei mari banci care au inchis primele noua luni cu rezultate financiare pozitive au un castig care reprezinta 48% din profitul bancilor care au obtinut rezultate pozitive, respectiv jumatate din numarul de institutii din Romania", a spus Georgescu, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizate de BNR, Alpha Bank si ARB.

Primviceguvernatorul BNR a precizat ca activele celor trei banci cumuleaza peste 40% activele sistemului bancar.
Astfel, primele trei banci din sistem in functie de cota de piata, care au facut profit, respectiv BCR, BRD si Raiffeisen, au realizat in primele noua luni un castig cumulat de 624 milioane de lei.

BRD - Groupe Société Générale (BRD) a anuntat ca a obtinut in primele noua luna ale anului un profit net de 474,19 milioane de lei, calculat potrivit standardelor romanesti de contabilitate, dupa care se fac si raportarile la BNR.

La nivelul sistemului bancar, pierderile au urcat cu 240,5 milioane lei in trimestrul al treilea si au ajuns la 474,5 milioane lei.

Anul trecut, sistemul bancar a inregistrat un profit net de 815 de milioane lei, in conditiile in care 22 de institutii de credit au incheiat exercitiul financiar pe plus, iar 20 de banci au raportat pierderi, potrivit datelor centralizate de BNR.