Ioana Petrescu, ministrul Finantelor: "Acesta este obiectivul zero al meu. Reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014"

Romania are una dintre cele mai mari rate de taxare a muncii din Uniunea Europeana. La fiecare 1700 de lei care va intra in buzunar, salariul net, alti 1400 se duc la stat sub forme de taxe si impozite. Aproape leu pe leu. Cei mai multi bani se duc la sanatate, contributii sociale si impozitul pe venit.

Patronul decide insa ce face cu banii, daca ii pastreaza, ii reinvesteste in firma, ii da salariatilor sau angajeaza noi oameni. In functiie de salariile medii din breasla, economiile din reducerea contributiilor sociale variaza de la cateva zeci la cateva sute de lei pe luna.

Per total, doar pentru a doua jumatate a lui 2014, vorbim de 2,6 miliarde de lei care in loc sa intre in visteria statului ar ramane in conturile firmelor. O infuzie de bani mult asteptata de mediul privat, dar pe care Guvernul, in ciuda promisiunilor s-ar putea sa nu si-o permita.

Ionut Dumitru - presedintele Consiliului Fiscal: "Daca ne uitam la primele trei luni, daca nu ma insel, discutam de peste un miliard trei sute de mii lei venituri din taxe si impozite necolectate fata de program".

Ministrul Finantelor spune ca si cota unica de 16% va ramane in vigoare cel putin pana la sfarsitul lui 2015, desi in programul de guvernare este prevazuta trecerea la impozitarea progresiva, filosofie fiscala similara cu cea din timpul guvernarii Nastase. Cat despee reducerea TVA-ului la carne, masura va fi discutata de abia in toamna, fara a mai fi avansat un termen la care ar putea intra in vigoare.