"In majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare si concediilor fara plata. De asemenea, castigul salarial mediu net a scazut in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii in luna ianuarie a primelor ocazionale ori sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) in unele activitati economice", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. 

Cele mai mari scaderi, de 8% - 10%, s-au inregistrat in alte activitati extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.

Diminuari intre 3% si 7% au avut loc in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor mijloace de transport, extractia minereurilor metalifere, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

Intre 2% si 3% s-au inregistrat in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, cercetare-dezvoltare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, captarea, tratarea si distributia apei. 

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv premii pentru performante deosebite), sume din alte fonduri, inclusiv tichete de masa, de realizarile de productie ori incasarile mai mari.

De asemenea, castigul salarial a crescut ca urmare a majorarii salariului minim pe economie la 750 lei/luna. 

Cele mai importante cresteri ale castigului salarial mediu net

S-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (cu 41,8%) si a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale (8% - 11).

Indicatorul a fost mai mare cu 3,5% - 7,5% in industria metalurgica, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), telecomunicatii, fabricarea echipamentelor electrice, extractia carbunelui superior si inferior, alte activitati de servicii, transporturi aeriene, intermedieri financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-0,3%) si invatamant (-0,2%). Usoare cresteri s-au inregistrat in administratia publica (+1%) ca urmare a majorarii salariului minim pe economie si a promovarilor in gradul profesional. 

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,9%.  Castigul brut a fost de 2.144 lei, cu 0,3% mai mare decat in ianuarie 2013.