Sursele de la Buckingham sustin ca sumele cheltuite pentru una dintre cele mai mediatizate nunti britanice raman confidentiale. Cel putin, pentru moment. Cu toate astea, ceremonia celebrului cuplu s-ar putea clasa pe locul patru in topul celor mai scumpe nunti din istorie.

"NUNTA SECOLULUI", estimata intre 15-68 milioane de lire sterline

Nunta printului William cu Catherine Middleton are sanse reale de a intra in topul celor mai costisitoare nunti din istorie. Mai exact, chiar pe locul patru. Doar cheltuielile cu securitatea, operatiuni pregatite inca din noiembrie 2010, atunci cand a fost anuntata logodna celor doi tineri, depasesc 30 de milioane de dolari. Peste 30 de caini antrenati pentru detectarea bombelor de la 100 de metri distanta au verificat ruta pe care a mers alaiul regal, iar 5.000 de gardieni au patrulat prin multimea venita la Londra cu ocazia nuntii regale, multi dintre acestia imbracati civil pentru a nu atrage atentia, relateaza Time Magazine.  

In ceea ce priveste ceremonia, pranzul si receptia de la Palatul Buckingham, ele au fost suportate de printul Charles si regina Elisabeta, in timp ce parintii lui Kate au platit in jur de 100.000 de lire sterline pentru nunta fiicei lor, conform saptamanalului The Sunday Times. Carole si Michael Middleton au contribuit si la receptia organizata la palat. Cat despre rochia de mireasa a lui Kate, creata de casa de moda Alexander Mcqueen, ea a costat peste 30.000 de lire sterline.

Vezi aici cum a aratat rochia actualei ducese de Cambridge

Guvernul britanic a acoperit in schimb atat costurile de securitate, cat si curatenie, insa turistii care au sosit zilele acestea, ar putea aduce Marii Britanii un profit de 50 de miliarde de lire sterline, noteaza Bloomberg. Mai mult, oficialii englezi sustin ca nunta regala va da un adevarat imbold economiei britanice, facand referire la asteptarile privind cresterea vanzarilor din acest weekend, cat si la toate companiile engleze care au profitat de grandiosul eveniment si au comercializat diverse produse, suveniruri, alimente, bauturi, gadget-uri, electronice, jucarii, dar si pachete turistice.

Citeste aici mai multe despre asteptarile englezilor privind “nunta secolului”.

Peste 1.000.000 de turisti si 8.000 de ziaristi au fost prezenti in Londra, pentru a asista la ceremoniile nuntii lui William si Kate. Multi dintre vizitatori au sosit in capitala Marii Britanii de cateva zile si s-au campat chiar pe strazile londoneze, pentru a fi siguri ca vor zari alaiul regal.

Doar 1.900 de invitati au fost insa trecuti pe lista oficiala a Casei Regale. Din acestia au facut parte o multime de capete incoronate din Europa, dar si artisti de talie internationala, precum Elton John sau sotii Beckham. La marele eveniment au participat si cinci romani. Citeste aici despre tinutele celor cinci romani prezenti la nunta regala.

William si Kate sunt impreuna de aproape zece ani, iar relatia lor a fost presarata cu numeroase despartiri si impacari. Printul William (28 ani) i-a cerut mana lui Kate (29 de ani) in timpul unei vacantei private pe care cei doi au petrecut-o in Kenya, in octombrie anul trecut.

Vezi si cat a costat filmul despre povestea lui William si Kate, pelicula care a fost lansata pe DVD, in Marea Britanie, pe 25 aprilie!


 
Iata topul celor mai scumpe nunti din istorie:

Seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum & Princess Salma - 100 milioane de dolari

Actualul leader al Dubaiul si Printesa Salama au avut parte de cea mai scumpa nunta din istorie in 1981, care a costat nici mai mult, nici mai putin de 100 de milioane de dolari: si anume, echivalentul a 38 de masini Bugatti Veyron (considerat la ora actuala cel mai scump autoturism din lume). Nunta, la care au participat aproximativ 20.000 de invitati, a tinut sapte zile si sapte nopti, timp in care, mireasa a urmat o traditie beduina: a stat inchisa in camera sa pe intreaga durata a evenimentului.


In 2004, seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum s-a casatorit cu Printesa Haya a Iordanului, de data aceasta, intr-o ceremonie restransa.

Printul Charles si Lady Diana Spencer – 68 milioane de dolari

Parintii celui de-al doilea succesor al tronului britanic, printul William, au fost in 1981 protagonistii celui mai mediatizat eveniment regal de pana atunci: doua milioane de persoane au fost prezente in Londra in momentul desfasurarii nuntii, iar alte 750 de milioane de oameni au urmarit-o la televizor. Costurile nuntii au fost de aproximativ 48 de milioane de dolari, potrivit Business Insider.


Evenimentul de la inceputul anilor `80 a fost unul cu adevarat regal: cuplul princiar a avut 27 de torturi, iar pentru tortul principal, inalt de doi metri, au fost necesare 3 luni si jumatate de pregatire. Mai mult, in cazul unei nefericit accident, tortul principal avea chiar si o dublura.

Numai inelul de logodna cu safire si diamante al printesei Diana - pe care, acum, fiul “printesei inimilor”, asa cum a fost aceasta denumita de presa internationala, i l-a dat viitoarei printese - a costat la vremea aceea, 28.000 de lire sterline.

Vanisha Mittal si Amit Bhatia – 60 milioane de dolari

Fiica miliardarului indian Lakshmi Mittal, s-a casatorit in 2005 cu alesul inimii sale: bancherul englez Amit Bhatia, iar nunta lor a fost estimata la peste 60 milioane de dolari. Evenimentul la care au participat aproximativ 1.000 de invitati (care au primit pietre pretioase pe post de marturii, amintiri), printre care si miliardarii Bernard Arnault, Donald Trump si Andrei Melnichenko, a avut loc la Palatul Versailles din Franta. In ceea ce priveste extravagantele acestei nunti, ele n-au lipsit. Spre exemplu, invitatiile de nunta, acestea au fost trimise in cutii de argint, impreuna cu biletele de avion si rezervarile la un hotel de lux din Paris.

Nunta a durat sase zile, iar starurile de la Bollywood si nu numai au fost cele care au intretinut atmosfera pe durata celor sase zile de sarbatorire a casatoriei tanarului cuplu. Printre vedetele care au luat parte la fericitul eveniment s-au numarat Shah Rukh Khan, Saif Ali Khan, Alshay Kumar si cantareata de origine australiana, Kylie Minogue.

Aleksandra Nikolic si Andrei Melnichenko – 30 milioane de dolari


Celebrul miliardar rus Andrei Melnichenko s-a casatorit in 2005 cu o fosta miss Iugoslavia: Aleksandra Kokotovich. Ocazie cu care a organizat o ceremonie de la care n-au lipsit cei mai mari artisti ai lumii. Vorbim aici despre Whitney Houston, Christina Aguilera si Julio Iglesias, renumerati fiecare cu onorarii de aproximativ 3,6 milioane de dolari.

Potrivit Business Insider, cheltuielile totale ale luxoasei nunti s-au ridicat la aproximativ 30 de milioane de dolari.


Priya Sachdev si Vikram Chatwal – 20 milioane de dolari

Desi mirii nu sunt de vita nobila, nunta acestora  s-a ridicat la rang regal, avand in vedere faptul ca actorul si proprietarul lantului hotelier Dream New York, a cheltuit aproximativ 20 de milioane de dolari pentru celebrarea casatoriei sale cu actrita si modelul Priya Sachdev, în 2006.

Nunta lui Vikram Chatwal cu manechinul Priya Sachdev  a durat zece zile si s-a desfasurat in trei orase din India, la care au participat 600 de invitati, chemati din 26 de tari. Fastul cu care a fost invaluita insa ceremonial acestora nu a fost insa deloc rentabil, dat fiind faptul ca, in prezent, cei doi divorteaza, dupa numai cinci ani de casnicie.


Coleen McLoughlin si Wayne Rooney - 15 milioane de dolari

Prezentatoarea TV, Coleen McLaughlin s-a casatorit in cu fotbalistul englez, Wayne Rooney. Petrecerea a avut loc pe un yacht in valoare de 120 de milioane de dolari. Per total, costurile evenimentului s-au ridicat la 15 milioane de dolari, desi au avut doar 64 de invitati. Rochia miresei a costat insa aproximativ trei milioane de dolari.


Alte nunti costisitoare au fost: Chelsea Clinton si Marc Mezvinsky (5 milioane de dolari), Liza Minnelli si David Gest (3,5 milioane de dolari), Elizabeth Taylor si Larry Fortensky (2,5 milioane de dolari), Paul McCartney si Heather Mills (3 milioane de dolari), Elizabeth Hurley si Arun Nayar (2,5 milioane de dolari), Christina Aguilera si Jordan Bratman (2 milioane de dolari), Tom Cruise si Katie Holmes (2 milioane de dolari), Catherine Zeta-Jones si Michael Douglas (1,5 milioane de dolari).