Si "Scoala Mea" era cu 11 ani in urma doar "Gradinita Mea". Astazi, cursantii platesc intre 350 si 550 de euro.

Iata un exemplu: o investitie initiala de 200 de mii de euro, care acopera amenajarea spatiului pentru 4 clase si primele chirii si salarii. Cei 60 de copii platesc taxe de 430 de mii de euro pe an. Daca scadem chiria si lefurile pentru 20 de dascali, hrana elevilor si rechizitele, raman lunar aproape 11 mii euro. 25% merg inapoi in afacere. Amortizarea investitiei primare vine dupa un an si jumatate.

S-a ajuns la aproape o mie de institutii private, iar multe merg pe ideea de a prelua copilul de cand scapa de suzeta si a-l duce pana la liceu sau chiar pana in prag de facultate.

Noi ii monitorizam si ii controlam in acelasi timp. Exista, categoric, in fiecare an o imbunatatire. Programa urmata poate fi cea romaneasca sau una importata dar recunoscuta international. La scoala americana poti intra fie cu bursa fie cu banii parintilor”, spune Crenguta Pascale, inspector invatamant privat.

Taxele variaza intre 13 mii de euro anual si 18.600euro pentru liceu.

Invatamintul privat devine o alternativa la cel de stat. Taxele mari ramin insa un filtru extrem de greu de trecut. Tocmai de aceea ar fi nevoie de cit mai multe initiative private in educatie. O solutie ar fi ca banii sa vina din donatii si sponsorizari. Vorbim despre un sistem care functioneaza bine in afara. Ce ar cistiga companiile care s-ar implica in educatie ?

In schimbul acestor investitii, firmele private trebuie sa primeasca anumite facilitati. Pot impune ele o anumita programa scolara, in functie de ce au ei nevoie pe piata muncii in urmatorii ani.

Intr-un cuvint ar fi o investitie mica intr-o resursa mare ... cea umana. Si inca una pe termen lung.