"Maine (marti, n.red.), Guvernul isi va tine cuvantul dat si va acorda si recompensele materiale meritate de catre cei care au obtinut medalii. Niciodata nu l-am convins atat de usor pe ministrul de Finante sa scoata din vistierie cinci milioane de euro. Mi-as fi dorit sa avem atatea medalii cat sa dam 50 milioane de euro", a spus Ponta la Palatul Cotroceni, unde sportivii romani medaliati la JO au fost decorati de presedintele interimar Crin Antonescu.

Ponta a apreciat ca Romania a obtinut un numar mare de medalii la Londra, tinand cont de cat de putin au investit autoritatile in sport in ultimii ani.

"S-a vorbit si se vorbeste ca nu sunt atat de multe medalii, ca in alte ocazii, dar pentru cat de putin au facut autoritatile pentru sportivii nostri, este o minune ca avem atatia medaliati. Va rog sa va ganditi practic de saptamana aceasta la Rio 2016. Sa va ganditi repede la ceea ce anume trebuie sa facem pentru ca sportivii nostri sa se bata se bata in conditii cat de cat egale in urmatoarele competitii", a afirmat Ponta.

Potrivit legislatiei in vigoare, un titlu olimpic este rasplatit cu 35.000 de euro, medalia de argint cu 28.000 de euro, iar cea de bronz cu 21.000 de euro. Tot in lege se mentioneaza ca aceste sume pot fi dublate, la propunerea presedintelui Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, lucru care s-a intamplat de fiecare data.

Pe langa medaliati, legea prevede sa fie premiati si ocupantii locurilor 4-6, dupa cum urmeaza: locul 4 - 14.000 euro, locul 5 - 10.500 euro, locul 6 - 7.000 euro. Dupa JO de la Beijing, Guvernul a dublat si premiile pentru locurile 4-6.

Totodata, antrenorii si specialistii, precum si personalul din cadrul federatiilor sportive nationale care au contribuit la clasarea sportivilor pe locurile I -VI la Jocurile Olimpice vor fi si ei premiati.

Sportivii medaliati la jocurile olimpice, tehnicienii care au contribuit la pregatirea lor si oficialii federatiilor sportive cu rezultate bune la Londra au fost decorati, luni, de presedintele interimar Crin Antonescu, la festivitatea de la Palatul Cotroceni participand si premierul Victor Ponta.

Romania a fost reprezentata la JO de 103 sportivi din 15 discipline si a incheiat competitia pe locul 27 in clasamentul pe natiuni, cu noua medalii (2-5-2): aur - Alin Moldoveanu (tir) si Sandra Izbasa (gimnastica, sarituri); argint - Alina Dumitru, Corina Caprioriu (ambele judo), Roxana Cocos (haltere), echipa masculina de sabie, Catalina Ponor (gimnastica, sol); bronz - echipa feminina de gimnastica si Razvan Martin (haltere).