Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), indemnizatia de somaj se acorda dupa 60 de zile de la data absolvirii, solicitantul beneficiind dupa aceea de servicii gratuite (informare, consiliere, orientare profesionala) in vederea angajarii.

Indemnizatia se acorda pentru o perioada de 6 luni, iar in cazul in care absolventul se angajeaza in aceasta perioada, primeste o prima de incadrare in valoare de 425 lei.

Varsta minima pentru acordarea indemnizatiei este 16 ani.

Actele necesare pentru inregistrarea ca persoana in cautarea unui loc de munca sunt:

- act de identitate (copie si original)
- act de studiu sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii (copie si original)
- certificat de nastere (copie si original)
- certificat casatorie, divort – unde este cazul (copie si original)
- adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea „apt munca”

Pentru facilitarea angajarii absolventilor, statul acorda si o serie de stimulente pentru patroni. Astfel, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai institutiilor de invatamant beneficiaza de scutire, pe o perioada de un, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Totodata, pentru perioada in care pastreaza un absolvent angajat, patronul mai primeste lunar, un salariu minim brut pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii, 1,2 salarii minime, pentru absolventii de liceu sau de invatamant postliceal sau un salariu minim si jumatate, in cazul absolventilor de studii superioare.

Pentru a primi aceste stimulente, angajatorii sunt obligati insa sa mentina raporturile de munca pentru o perioada de cel putin 3 ani. In caz contrar vor fi obligati sa restituie sumele primite, plus dobanda.

Pe acelasi subiect citeste si Universitatile scot someri pe banda rulanta: 1 din 5 absolventi nu-si gaseste job