Dupa ce au investit masiv in Ungaria, cei de la IBM isi concentreaza atentia si asupra Romaniei. Deocamdata au lansat noi sisteme de servere, pentru banci si companii de leasing.

"In Romania pot sa spun ca nu avem o fabrica IBM, care sa produca pentru servere. In Europa, avem in Ungaria", spune Cristian Serban, manager sisteme si tehnologii IBM.

Problema va fi rezolvata."SUA sunt deja unul dintre cei mai importanti investitori straini in economia romaneasca. Asteptam sa crestem volumul acestora, incluzand deja luata decizie privind o fabrica IBM care va fi creata in România si care este de asteptat ca va genera circa 3.000 de locuri noi de munca", arata Teodor Baconschi, ministrul de Externe.

Potrivit site-ului IBM, persoana cheie in acest proiect este Lacramioara Isarescu, fiica guvernatorului Bancii Nationale, care figureaza in divizia programe guvernamentale. Cei de la IBM Romania nu dezvolta deocamdata subiectul.

Si celelalte companii de peste ocean ca Oracle sau Dell isi tin inca secrete planurile.

La Washington presedintele Traian Basescu, a declarat ca alti doi giganti din domeniul energetic, ExxonMobil si Chevron au intentii clare.  ExxonMobil, cea mai mare companie din lume, ar putea pompa 10 miliarde de euro pentru exploatarea petrolului din Marea Neagra. Pentru asta ar putea aduce aici un vas urias pentru foraj, numit "Deepwater Champion", singura ambarcatiune din Marea Neagra care poate sapa la mare adancime. Chevron, a catigat deja trei licente de explorare si cauta gaz in sudul Dobrogei.

In prezent americanii se afla pe locul 8 in topul investitorilor straini din Romania, cu investitii de 1,1 miliarde de euro.