Ultima analiza realizata de Ministerul de Finante arata ca numarul somerilor va creste cu 31.000 de persoane pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna ca o buna parte din bugetarii concediati isi vor gasi un loc de munca la o firma privata.

Este vorba in principal despre acei angajati de la stat care sunt foarte competenti si care se pot adapta la cerintele firmelor private. Astfel, potrivit lui George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta in resurse umane, George Butunoiu Ltd., doar 10% dintre bugetari vor putea sa isi gaseasca loc in companiile private.

Potrivit acestuia, singurii care ar putea sa se angajeze in privat, dupa ce se deblocheaza piata sunt juristii, contabilii, sau personalul IT. "Cei din administratie nu au calificare sa se angajeze in mediul privat. Circa 90% dintre ei sunt functionari de birou", a explicat Butunoiu pentru incont.ro.
  
Madalina Popescu, general manager al companiei de consultanta Pluri Consultants este de parere ca bugetarii au competente, insa nu au profilul cautat de companii.

"Unii sunt foarte competenti pe hartie, avand foarte multe diplome si specializari. Insa niciuna aplicata in practica. Plus ca sunt obisnuiti sa munceasca opt ore pe zi sau mai putin si sa aiba multe zile libere. Nu asta e profilul pe care il cauta companiile", a declarat Madalina Popescu.

Potrivit acesteia, principalele variante pe care bugetarii le au sunt retelele piramidale. "In Romania nu se mai recruteaza. Cele care vor fi dormice sa angajeze vor fi retelele piramidale", a explicat managerul firmei Pluri Consultants.