Asadar, daca nu esti interesat de Prima Casa, sa vedem care sunt conditiile generale pentru a putea lua un credit de 50.000 de euro?

Sa zicem ca il vrei pentru o perioada de 30 ani. De ce venit net ai avea nevoie?

Daca esti singur ai nevoie de minimum 2.800 de lei, daca vorbim de o famile fara copii - de minimum 3.020 de lei, iar daca vorbim despre o familie cu un copil - 3.230 de lei.

Calculele au fost facute la solicitarea incont.ro de specialistii ALLIANCE Finance Broker.

Potrivit lor, vechimea necesara la actualul loc de munca este de mimimum  trei luni.

Vechimea totala in munca este de minimum doi ani.

"Persoana in cauza poate fi eligibila si cu 1 an, dar sansele sa se incadreze la scoring sunt mai mici", explica Liviu Andrei, director la brokerul de credite ALLIANCE Finance.

Avansul minim este intre 15% si 25% si o alta conditie este sa nu figurezi cu restante mai mari de 30 zile la Biroul de credit.

 Pe o perioada de 30 de ani, luata in calcul, rata lunara este de 303 euro. Daca vrei sa ai un credit pe o perioada mai scurta de timp, potrivit calculelor facute de brokerul de credite, pentru 25 de ani - rata ar fi de 325 euro, pentru 20 de ani - de 361 euro si  pentru 15 ani de 424 euro.

Un dosar de credit ipotecar pentru achizitie poate fi finalizat in maximum trei saptamani si chiar mai repede in cazul in care clientul si-a gasit deja imobilul, iar actele sunt complete: acte de proprietate, cadastru, intabulare si extras de Carte Funciara recent.

"Avem oferte fara comisioane initiale (analiza dosar) sau lunare/anuale (administrare), iar asigurarile (de imobil si viata) sunt oferite gratuit de banca", puncteaza Liviu Andrei.

In aceste conditii, singurele cheltuiele pentru cumparatori sunt cele cu evaluarea ( circa 100 EUR), costurile notariale si, desigur, avansul.

Potrivit specialistilor, costurile oferite acum de banci sunt cele mai mici din istoria recenta. Daca vrei sa-ti faci un credit pentru casa, trebuie sa mai astepti putin. Deocamdata, proprietarii de apartamente au inceput sa creasca preturile.

Vezi AICI de ce!

Expertii imobiliari cred insa ca este un comportament temporar, pentru ca preturile vor merge in continuare in jos.

Bancile se arata foarte interesate sa acorde credite, dar la fel de adevarat este ca fac o triere mult mai atenta a clientilor decat in perioada 2005-2008, mai spun brokerii de credite. Tot ei te avertizeaza ca estimarile pentru EURIBOR sunt de avans, cel mai tarziu din 2013 incolo!