Toate aceste masuri sunt incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

"Incepand cu data de 1 iunie 2010, cuantumul burselor de care beneficiaza elevii, studentii, cursanzii, doctoranzii si auditorii de justiţie, precum si bursele de cercetare se diminueaza cu 25%. Incepand cu 1 iunie 2010, drepturile de care beneficiaza elevii si studentii, finantate din bugetul Ministerului Educatiei, se diminueaza cu 15%", se arata in actul normativ.

Proiectul prevede totodata reducerea cu 25% a indemnizatiei de merit, a cuantumului rentei viagere acordate sportivilor de performanta si a sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical si neclerical.

Cuantumul rentei viagere agricole va fi de asemenea redus cu 25%. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat in extravilan, pentru care rentierul a incheiat un acord de vanzare. In cazul in care terenul a fost arendat, valoarea rentei viagere anuale este de 50 de euro pe hectar.

Tot de la 1 iunie va fi redus cu 25% si cuantumul indemnizatiilor acordate membrilor Academiei Romane, Academiei Oamenilor de Stiinta si Academiei de Stiinte Tehnice, iar cuantumul sprijinului material acordat urmasilor membrilor Academiei Romane si Academiei Oamenilor de Stiinta va fi redus cu 15%.