Concret, discutam despre un dispozitiv cu datele noastre personale, care ar trebui sa usureze platile sau obtinerea unor documente. Sa nu uitam insa ca traim in tara care se chinuieste, fara succes, sa puna la punct sisteme de achitare on-line banale pentru europeni.

Dar lucrurile s-ar putea rezolva mai simplu: din fata calculatorului si cu doar un drum la ghiseu, daca cetateanul ar avea o identitate virtuala, considera ministrul Comunicatiilor.  Altfel zis, ar trebui sa primeasca un card sau un stick cu datele personale.

"Iti introduci cardul intr-un cititor, in momentul ala te recunoaste sistemul, dupa care informatia va fi procesata, iar un angajat al primariei, cu care nu mai intri in contact, va primi informatiile si iti va rezolva problema", explica ministrul.

Adica plata impozitelor, deschiderea unei firme sau obtinerea anumitor certificate. Ar fi multe de lamurit, insa autoritatile nu au inca toate explicatiile. Automat, se ridica si problema protectiei datelor personale. "Nu va exista niciun risc, sistemul poate rezista atacurilor", afirma ministrul. Il sustine Ionut care are deja o identitate virtuala, asigurata de o firma privata.

Deocamdata o poate folosi pentru semnarea actelor online: "Mi se cere parola de acces la certificat, in felul acesta chiar daca imi va fura dispozitivul nu va putea sa semneze in numele meu".

Proiectul identitatii virtuale ar putea fi gata in 12 luni, promite ministrul, care nu stie exact cand o vom putea folosi cu totii. Platforma va fi finantata din bani europeni.