La Sfantu Gheorge, de pilda, se amaneteaza orice: tacamurile, farfuriile de argint, inelele si cerceii bunicii. Toate pastrate multa vreme ca o mostenire nepretuita. Desi renunta greu la ele oamenii nu mai au ce face cand raman fara bani de paine:

Un inel de argint care cantareste putin peste 10 grame este cumparat de casa de amanet cu 7 lei si, daca proprietarul nu il rascumpara, este vandut mai departe cu 12lei. In general, argintaria se topeste:

"Facem contracte de la 5 zile pana la 30 de zile. Daca nu reusesc sa scoata in 30 de zile, atunci mai lasam 7 zile. Atunci le valorificam din nou. Pe unele le punem la vanzare, altele le topim.", spune Emoke Foszlek, proprietar casa amanet:

Dar ce se intampla cand clientii raman si fara vesela si fara bijuterii? Se grabesc sa aduca plasmele si laptopurile cu care alta data se mandreau in fata musafirilor:

Tot mai multi brasoveni aduc la casele de amanet aparatura electronica de ultima generatie. La mare cautare sunt plasmele si laptopurile. Ca sa puteti amaneta un astfel de obiect, acesta trebuie sa fie in garantie, sa aiba factura iar pe el veti primi 30% din valoarea lui.

Reprezentantii caselor de amanet spun ca in ultima vreme tot mai multi clienti vin sa-si vanda telefoanele mobile, aparate foto, combine muzicale sau costumele de nunta.