Cele mai multe plangeri se refera la faptul ca bancile modifica dobanda fixa in dobanda variabila fara sa ceara acceptul clientilor.

Teoretic, schimbarea pare sa fie in avantajul omului pentru ca rata scade, insa pe termen lung costul creditului va fi mare.

Si asta pentru ca indicatorii internationali, dupa care se calculeaza dobanda sunt in crestere: in ultimele 3 luni EURIBOR a urcat de la 0,7 la 1% si se estimeaza ca nu se va opri aici.

Pe de alta parte, clientii care nu au semnat acte aditionale odata cu ordonanta 50 mai au timp pana la sfarsitul lui februarie sa ia o decizie. In cazul celor care au semnat actele aditionale ramane valabil contractul in aceasta forma.

Nu se stie la ora actuala pentru cati din cei aproape patru milioane de clienti care au credite in derulare, bancile au considerat actele aditionale create pe baza OUG50/2010 acceptate tacit.

Cert este ca toti cei care se afla in aceasta situatie trebuie sa decida daca accepta actele aditionale propuse de banci sau sau le denunta si astefle se pot intoarce la forma initiala a contractelor.

Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale petru Protectia Consumatorilor (ANPC), a declarat pentru incont.ro ca toti clientii, aflati in situatia in care banca incearca sa-i forteze sa treaca de la dobanda fixa la dobanda variabila, sa protesteze si sa trimita institutiei si filialelor acesteia din teritoriu reclamatii.

Potrivit oficialului, institutia se va ocupa de rezolvarea aceastora pentru ca acest comportament al bancilor nu este legal.

"Avem procese cu bancile pe mai multe subiecte. Deocamdata, modificarea dobanzilor din fixe in variabile nu face parte dintre teme", a mai spus Cerbulescu.

Daca decizi sa denunti actul aditional si banca in continuare te forteaza sa accepti o dobanda variabila in loc de una fixa, o alata solutie este sa incepi tu un proces cu banca.

Potrivit informatiilor din piata, bancherii nu prea iau in calcul varianta a nu se gandesc acum sa denunte actele aditionale.

Legea privind OUG50/2010, publicata in Monitorul Oficial pe 30 decembrie, prevede ca in cazul actelor aditionale considerate acceptate tacit, contractul se considera modificat, dar lasa un ragaz de 60 de zile celor doua parti (client sau banca) pentru a se razgandi.