Aproximativ 20% dintre patronii din Romania le pregatesc totusi angajatilor prime de Paste. Majoritatea sunt in produse, spun oamenii de afaceri, iar putinii care vor lua bani lucreaza in multinationale, in IT sau la case de avocatura.

Bonusurile de Paste, la fel ca cele de Craciun au insa o dubla importanta, spun psihologii: oamenii ,si asa necajiti, au o satisfactie profesionala. Angajatii se simt apreciati si devin mult mai atasati de organizatia in care lucreaza.
Specialistii in resurse umane spun ca logic ar fi ca primele sa reflecte performantele companiilor, si nu sa anunte ca vine o sarbatoare anume

"Daca spui ca dai prime de Paste si daca le legi de o anumita data, aia nu mai e o prima in adevaratul sens al cuvantului.E o forma de plata cum e al 13-lea salariu", spune George Butunoiu, specialist resurse umane

Cum n-a facut prea multi bani anul acesta un patron din Bistrita are o alta idee.

"Pentru ca sectorul constructiilor nu a mers prea bine anul asta o sa le dau angajatilor mei o masa in oras si pot comanda tot ce vor ei. Mai putin mistret ca se prinde greu" .

Daca anul trecut angajatii se multumeau si cu mentinerea locului d emunca, anul acesta au inceput sa reapara primele.

Cei care nu vor lua nici bani nici produse trebuie sa se multumeasca macar cu niste libere. Daca nu obtin nici atat se vor ruga sa ii tina cel de sus sanatosi ca sa treaca de criza.