Potrivit raportului, care evalueaza stadiul de pregatire pentru opt state membre ale UE in vederea adoptarii monedei unice, progresele realizate de aceste tari in directia adoptarii monedei euro sunt inegale. Lituania insa se distinge de restul grupului, indeplinind criteriile de convergenta. 

Din cele cinci criterii, Romania nu-l indeplineste pe cel al ratei inflatiei si al stabilitatii cursului de schimb.

Criterii indeplinite de Romania sunt nivelul datoriei si al deficitului si ratele dobanzilor pe termen lung si, partial, criteriile calitative. 

Rata medie a inflatiei in Romania in cele 12 luni care au precedat aprilie 2014 a fost de 2,1%, peste valoarea de referinta de 1,7% si este probabil sa se mentina peste in perioada urmatoare. 

In ceea ce priveste stabilitatea cursului de schimb, CE noteaza ca in cei doi ani de la precedentul raport leul s-a depreciat fata de euro cu 1,9%.

Pe langa cele cinci criterii de aderare la zona euro, legislatia romaneasca in domeniul monetar nu este pe deplin compatibila cu legislatia UE.

Articolul 33, alineatul 10, din Legea privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, nu este compatibil cu Articolul 130 din Tratatul de Functionare al UE.  Alineatul prevede ca "la sedintele Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei pot participa ministrul finantelor publice si un secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice, fara drept de vot".  CE considera ca participarea activa a ministrului finantelor publice la sedintele BNR, chiar si fara drept de vot, ofera posibilitatea Guvernului de a influenta deciziile importante ale institutiei. Raportul recomanda amendarea acestei legi, pentru a fi compatibila cu Tratatul UE. 

Comisia Europeana are obiectii si in ceea ce priveste Articolul 3, alineatul 1: "In indeplinirea atributiilor, Banca Nationala a Romaniei si membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instructiuni de la autoritatile publice sau de la orice alta institutie sau autoritate". In opinia CE, acest alineat trebuie amendat, astfel incat sa fie protejata independenta institutionala a BNR in fata institutiilor nationale, straine sau din cadrul UE. 

In conformitate cu Tratatul UE, la fiecare doi ani sau la solicitarea unui stat membru care doreste sa adere la zona euro, Comisia si BCE evalueaza modul in care statele membre indeplinesc conditiile necesare pentru adoptarea monedei unice. 

Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins, la 18 mai, la Iasi, ca Romania va indeplini anul viitor toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, insa a precizat ca nu e suficient, un element extrem de important fiind competitivitatea economica. 

In februarie, Guvernul si premierul Ponta au anuntat ca Romania indeplineste in acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflatia, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB, fiind in grafic in ce priveste cresterea convergentei reale, si ca tinta pentru adoptarea monedei euro este anul 2019. 

Romania a transmis, saptamana aceasta, Comisiei Europene noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, anuntandu-i pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil si necesar" la data de 1 ianuarie 2019.