Contributiile la asigurarile de sanatate se platesc si acum pentru veniturile din chirii, dar numai intr-o situatie destul de rar intalnita.

"Se platesc daca nu exista alte surse de venit. Deci, daca cel care obtine venituri din chirii nu are si alte surse de venit pe care sa plateasca CASS”, a explicat ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.

In prezent, daca proprietarul unei locuinte o inchiriza cu 200 de euro, adica 900 de lei pe luna, si chiria este singurul sau venit atunci va plati 37 de lei drept contributii de sanatate, adica 445 de lei pe an.

Deocamdata, un salariat care are o a doua locuinta pe care o inchiriza nu este obligat sa plateasca contributii de sanatate pentru banii incasati de la chirias. Probabil va fi obligat sa le plateasca de anul viitor, pentru ca autoritatile vor sa taxeze la fel chiria, indiferent daca este sau nu este singura sursa de venit.

Autoritatile recunosc ca au discutat cu reprezentantii FMI despre introducerea sau cresterea contributiilor sociale la mai multe tipuri de venituri, cum ar fi drepturile de autor sau veniturile persoanelor fizice autorizate, dar nu vor sa dea detalii.

Este prea devreme sa discutam despre largirea bazei de impozitare, sunt tot felul de analize, de studii in lucru. Optiuni pentru 2014 in zona fiscala vor fi discutate cu partenerii internationali in octombrie, la vizita lor din octombrie, dupa ce scrisoarea se aproba in board-ul FMI si in Consiliul ECOFIN", a mai spus Voinea.