Banca intentioneaza totodata sa vanda o participatie de 20% la Finansbank, divizia sa din Turcia, imediat ce conditiile de piata vor permite acest lucru, potrivit Reuters. Finansbank a contribuit in primul trimestru la o crestere de 39% a profitului NBG, in pofida recesiunii profunde din Grecia.

Bancile grecesti, afectate de criza datoriilor suverane

Afectate de criza datoriilor suverane, bancile grecesti se confrunta cu probleme pe mai multe fronturi, si anume scaderea bazei de depozite, lipsa accesului la finantare pe piata interbancara, cresterea imprumuturilor neperformante si pierderi generate de detinerile de obligatiuni guvernamentale.

In afara de Finansbank, conducerea analizeaza si alte masuri, care ar putea sa imbunatateasca rata de adecvare a capitalului cu alte 1,2-1,5 puncte procentuale.

Una dintre optiuni este gruparea operatiunilor NBG din sud-estul Europei sub o singura umbrela, pentru a obtine o flexibilitate mai mare, economii si acces autonom la pietele de capital, a explicat seful bancii. NBG mai este prezenta in Bulgaria, Serbia si Cipru.

Tamvakakis a spus actionarilor ca imprumuturile neperformante, care au atins 8,5% din portofoliul de credite la sfarsitul lui 2010, vor atinge nivelul maxim in acest an, dar banca a avut capacitatea sa le absoarba datorita profitului.

NBG a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 89,07% din capitalul social al bancii. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 10,21%.

Grupul elen mai controleaza in Romania firma de asigurari Garanta, operand totodata si companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities Romania si NBG Factoring Romania.

Citeste si

Analistii se tem: Grecia va ramane in perfuzii financiare ani la rand. Populatia elena pregateste o noua greva generala

Atat de laudatul pasaj Barasab se transforma in atat de reclamatul. Vezi motivul