"Nu cred ca BCE va fi multumita cu ceea ce am realizat pana acum", a declarat Giuseppe Vita, prezent la o conferinta desfasurata la Roma.

Conducerea UniCredit SpA a aprobat saptamana aceasta lansarea unei revizuiri strategice sub conducerea noului director general, in vederea majorarii capitalului si imbunatatirii profitabilitatii.

Banca italiana l-a numit luna trecuta pe bancherul francez Jean-Pierre Mustier in functia de director general, o alegere care, conform declaratiilor unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, va duce la majorarea capitalului UniCredit cu cateva miliarde de euro si la vanzari de active.

Mustier, care marti a preluat oficial functia, se confrunta cu o misiune dificila la UniCredit. Actiunile bancii au scazut cu peste 60% anul acesta, investitorii fiind ingrijorati de profitabilitatea acesteia, de nivelul ridicat al creditelor neperformante si de bilantul mai slab comparativ cu rivalele europene. Joi, actiunile UniCredit au urcat la Bursa de la Milano cu 6%, la 2,14 euro.

"Ne vom concentra pe oportunitatile de optimizare a capitalului, pe noi reduceri de costuri, pe vanzari de active si in primul rand pe imbunatatirea disciplinei de risc", se arata in comunicatul bancii.

UniCredit a precizat ca activele strategice, cum ar fi banca germana HVB, subsidiara din Europa Centrala si de Est (CEE) si divizia de corporate investment, vor fi dezvoltate suplimentar.

Prima decizie a fost vanzarea unei participatii de 10% la brokerul sau online FinecoBank SpA, tranzactie in urma careia UniCredit a obtinut marti 328 milioane de euro (363 milioane de dolari). Tranzactia va majora indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu opt puncte de baza, a anuntat marti Jean-Pierre Mustier. La sfarsitul lunii martie, UniCredit avea un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 10,5%, usor peste nivelul minim solicitat de BCE, de 10%. In urma tranzactiei, UniCredit ramane actionar majoritar al FinecoBank, cu o participatie de 55,4%.

Miercuri, UniCredit a vandut 10% din subsidiara sa poloneza, Bank Pekao SA, cu aproximativ 749 milioane de euro, o tranzactie care va majora indicele de adecvare a capitalului Tier 1 cu circa 12 puncte de baza.

"Trebuie sa-i acordam timp lui Mustier, deoarece tocmai a fost numit in functie", a declarat joi Giuseppe Vita.

UniCredit este prezenta in 17 tari din lume cu peste 8.500 de sucursale si 147.000 de angajati. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrala si de Est, unde realizeaza aproximativ 16% din veniturile sale.

In Romania, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, si-a majorat participatia pe care o detine la UniCredit Tiriac Bank, de la 50,5% pana la 95,6% din actiuni, prin preluarea pachetului de 45% detinut de omul de afaceri Ion Tiriac.