Ministerul Muncii justifica introducerea pensiilor speciale in sistemul public de pensii prin faptul ca valorile acestora sunt exagerat de mari, comparativ cu cele publice, si consuma multi bani de la buget. Potrivit notei de fundamentare a proiectului noii legi a pensiilor, cea mai mare pensie platita in Romania a fost, in octombrie 2009, de 37.000 de lei.

In anul 2009, cheltuielile totale anuale pentru pensii in Romania au fost de circa 39 miliarde lei, constituind cea mai mare categorie de cheltuieli bugetare, ponderea acestora in PIB fiind de 8%, cu tendinţa de creştere. De asemenea, bugetul asigurarilor sociale de stat a ajuns, in 2009, la un deficit record de 1,5 miliarde de euro.

Banca Mondiala a atras atentia Romaniei ca, in conditiile pastrarii structurii actuale a sistemului de pensii publice, se va ajunge, in 2050, la un deficit de 12% din PIB.

Numarul total de pensionari in România, era, anul trecut, de 5,54 milioane de persoane, in timp ce numarul total de contribuabili la sistemul public de pensii nu depasea 5,65 milioane, ducând la un raport de dependenta al sistemului public de pensii de 0,98 pensionari la un contribuabil.