Printre companiile care au platit cele mai mari sume prin intelegeri amiabile incheiate conform acestei legi (Foreign Corrupt Practices Act) se numara Siemens si Daimler (ambele din Germania), Alcatel-Lucent (Franta) si JGC Corporation (Japonia).

Siemens a platit 800 de milioane de dolari SUA si alte 800 de milioane de dolari statului german pentru incheierea amiabila a unei investigatii de coruptie. Intelegerile au avut loc in 2008, dar procesele directorilor implicati continua. In decembrie, opt fosti directori au fost acuzati ca au platit mita 100 de milioane de dolari unor oficiali argentinieni, inclusiv fostul presedinte Carlos Menem, pentru a asigura un contract de 1 miliard de dolari pentru Siemens.

Singura companie americana in top 10 este KBR, fosta Kellogg Brown & Root, o subsidiara a frunizorului de servicii petroliere Halliburton. 

In total, companiile din top 10 au platit aproape 3,2 miliarde de dolari pentru a scapa de anchetele autoritatilor americane. 

De la introducerea legii in 1977, aplicabilitatea acesteia a fost extinsa de la companiile americane la o categorie tot mai larga, care include companii listate in SUA sau tranzactionate pe piata americana, sau care fac afaceri in Statele Unite. 

Multe dintre cazuri sunt usoare pentru Departamentul Justitiei, insa altele au nevoie de multi ani de ancheta si urmeaza sa ajunga in faza negocierilor pentru un acord amiabil in aceasta perioada, chiar daca intre timp companiile au incetat practicile de acest tip sau nu au au avut cunostinta ca intra sub incidenta legii americane, scrie New York Times. 

"Multe din cazuri sunt «vaci de muls» pentru Departamentul Justitiei. Este un program guvernamental profitabil pentru Trezoreria SUA", a declarat Michael Koehler, asistent la Southern Illinois University School of Law. 

Departamentul Justitiei afirma ca este in interesul SUA sa ancheteze orice caz de mita, indiferent de locul unde a avut loc.