In documentele depuse la un tribunal federal din Washington se solicita o declaratie potrivit careia achizitia T-Mobile, divizie a Deutsche Telekom, ar incalca legislatia antitrust din SUA.

Autoritatile statului cer totodata ca justitia sa blocheze orice demers de punere in practica a acordului. "Eliminarea de pe piata a T-Mobile, ca firma independenta low-cost, ar inlatura o forta concurentiala semnificativa", se arata in reclamatie.

Ce mai mare operator wireless din SUA

Daca autoritatile de reglementare vor respinge acordul, care ar crea cel mai mare operator wireless din SUA, AT&T va fi nevoita sa plateasca Deutsche Telekom 3 miliarde de dolari. In plus, AT&T va oferi T-Mobile servicii wireless in unele regiuni si tarife reduse pentru apeluri in reteaua AT&T, pachetul total de compensatii urmand sa ajunga pana la sapte miliarde de dolari, a anuntat Deutsche Telekom in luna august.

Purtatori de cuvant ai Deutsche Telekom, ai AT&T si ai Departamentului de Justitie au refuzat sa comenteze sau nu au fost disponibili.

Caruselul actiunilor

Actiunile Deutsche Telekom au cazut cu 7,6% miercuri la Frankfurt, reducand valoarea de piata a grupului german cu 3,1 miliarde euro.

Analistii Commerzbank, Sanford C. Bernstein si Berenberg Bank au redus ratingul actiunilor Deutsche Telekom in urma actiunii Departamentului Justitiei.

Actiunile companiie germane au urcat joi dimineata la Frankfurt cu pana la 1% si sunt in stagnare.

O analiza a Bloomberg subliniaza insa ca grupul german ar putea pierde 12 miliarde de dolari din pretul cerut pentru T-Mobile USA daca trebuie sa caute alt cumparator, deoarece performantele financiare ale companiei americane s-au deteriorat semnificativ intre timp.

Achizitia ar combina al doilea, respectiv al patrulea mare operator de telecomunicatii din SUA, pentru a forma un nou lider de piata, inaintea Verizon Wireless.

 

Citeste si

 Der Spiegel: Goana dupa aurul Transilvaniei. Romania a descoperit ceva mai bun decat euro

 Marirea si decaderea gigantului HP. Cum sa distrugi o companie in pasi marunti