Iata cateva exemple cu unii dintre cei mai bogati oameni din lume, conform Yahoo News, care duc o viata .. aproximativ “normala” din punct de vedere al conditiilor de trai.

Warren Buffett

 1. Warren Buffett
Milioane de oameni i-au citit cartile si au urmarit fiecare miscare a companiei sale, Berkshire Hathaway. Dar, poate ca adevaratul secret al lui Buffet este inclinatia sa catre simplitate. Buffet, a carei avere este estimata la 47 de miliarde de dolari, se fereste cat poate de opulenta si case de lux.

Impreuna cu sotia lui, Buffet traieste si acum intr-o locuinta modesta din Omaha, Nebraska, pe care a cumparat-o in urma cu aproape 50 de ani cu suma de 31.500 de dolari. Ba mai mult, desi a avut ocazia sa fie servit in cele mai luxoase restaurante din lume, el ar alege oricand sa manance un burger cu cartofi prajiti, alaturi de o Cola de cirese. Intrebat de ce nu are si el un iaht, Buffet a raspuns: “Majoritatea jucariilor sunt ca niste cuie in talpa.”

 

Carlos Slim

 2. Carlos Slim

Aproape oricine din lume a auzit de numele lui Bill Gates, insa daca intrebi de Carlos Ring … foarte putini o sa spuna cine este. Numele lui merita insa putina atentie. Slim, care este originar din Mexic, tocmai a fost proclamat cel mai mare miliardar al lumii. Exact, chiar mai mare si decat fondatorul Microsoft!

Slim “valoreaza” peste 53 de miliarde de dolari si, desi isi permite orice lux, rareori gusta aceasta placere. La fel ca si Buffet, el nu are un iaht personal si traieste in aceeasi casa de peste 40 de ani.

 

Ingvar Kamprad

3. Ingvar Kamprad
Fondatorul fenomenului suedez al mobilei Ikea a cunoscut succesul cu sistemul de asamblare a mobilierului pe care sa si-l permita absolut oricine. Ei bine, pentru Kamprad, felul in care sa cheltui cat mai putin din economiile personale nu este valabil doar pentru clientii companiei sale, ci este chiar un mod de viata.

Una din declaratiile lui Kamprad, care a ajuns celebra, este ca “cei care cumpara de la Ikea nu conduc masini luxoase si nu stau in hoteluri de fite.” Exact asa procedeaza si Kamprad. El doarme pe o canapea de “bussiness”, iar cand are nevoie sa mearga prin imprejurimile orasului in care locuieste, calatoreste cu autobuzul sau foloseste masina sa Volvo 240 GL, veche de 15 ani.

4. Chuck Feeney
Originea sa de irlandezo-american .. probabil ca are ceva de-a face cu modul de viata. Cu un motto de viata care spune “Muncesc din greu, dar nu ca sa ma imbogatesc”, co-fondatorul Duty Free Shoppers a devenit, discret, miliardar. Si mai discret decat atat, el a donat fundatiei sale de actiuni filantropice, Atlantic Philanthropies, aproape toata averea. In plus, a mai donat vreo 600 de milioane de dolari Universitatii Cornell, plus alte cateva miliarde de dolari unor scoli, spitale si centre stiintifice de cercetare.

Este un calator obisnuit al curselor de transport public si foloseste in mod frecvent cursele aeriene “economice”. De asemenea, domnului Feeney nu ii place sa arunce banii pe incaltaminte, vorba lui fiind ca “mai mult de o pereche de incaltaminte nu ai cum sa porti.”

In ceea ce-i priveste pe copiii sai, i-a crescut in acelasi mod de viata: punandu-i sa munceasca la fel ca ceilalti, cu slujbe normale pentru orice tanar care vrea sa castige vara un ban de distractie.

5. Frederik Meijer
Cine traieste in Midwest atunci sigur a intrat si intr-una din bacaniile lui Meijer. Averea lui este estimata la peste cinci miliarde de dolari, iar aproape jumatate din suma a fost facuta atunci cand toata lumea isi vedea banii disparand ..in anul de criza 2009.

Ca si Buffet, el cumpara numai masini “rezonabile” si le foloseste pana cand se strica de tot. Ca si Kamprad el alege numai hoteluri cu preturi mici atunci cand calatoreste cu afaceri si, la fel ca si Feeney, este preocupat mai mult de binele comunitatii, decat de confortul personal.