In ultimul an, JPMorgan Chase a anuntat pierderi din tranzactii de cel putin 2 miliarde de dolari, UBS a fost acuzata de o frauda de 2,3 miliarde de dolari, iar Barclays si multe alte banci au fost acuzate de manipularea dobanzii interbancare LIBOR.

Aceste scandaluri isi pun amprenta pe centrul financiar londonez, unde anul trecut au fost concediati mai multi angajati in sectorul financiar decat in oricare alta tara, economia britanica fiind afectata de prima dubla recesiune dupa anii '70.

"Mi se strange inima de cate ori este un scandal, iar autorii sunt din Londra, chiar daca nu este intotdeauna responsabilitatea Marii Britanii. Exista un efect asupra reputatiei Marii Britanii si intareste opinia ca si dupa toate scuzele mai sunt multe de facut", a declarat Sharon Bowles, presedinta a comitetului pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European.

Londra, cel mai important centru financiar mondial, potrivit companiei de cercetare Z/Yen Group, a fost locul unde American International Group si Lehman Brothers au efectuat tranzactii care au contribuit la prabusirea lor financiara.

In aceasta saptamana, directorul general al Barclays, Robert Diamond, cel mai reputat bancar londonez, a fost nevoit sa demisioneze in urma scandalului legat de dobanda LIBOR, care afecteaza si oficiali ai Bancii Angliei si ai guvernului britanic.

Pericolul pentru City of London este acela ca Europa se pregateste sa creeze o autoritate bancara proprie, care ar putea exclude Marea Britanie sau sa dezavantajeze companiile din City. Mai mult, pe plan local, industria financiara incepe sa piarda din sprijinul politic, dar si cel al populatiei.

Baza a circa 250 de banci straine, Londra este cel mai mare centru mondial pentru tranzactii valutare si credite bancare transfrontaliere, aici fiind tranzactionate zilnic instrumente derivate de 1.400 de miliarde de dolari, potrivit Bancii pentru Reglemente Internationale.

Serviciile financiare au cea mai mare pondere in exporturile Marii Britanii si au o contributie de 12% la veniturile fiscale ale tarii.