Material realizat cu o camera ascunsa. O echipa PROTV a aflat culisele afacerii de la un falsificator al carui tarif trece de o mie de euro. Se ocupa cu o asa afacere de  trei ani si jumatate. Povesteste ca hartia din care este facuta diploma este procurata de la Imprimeria Nationala. "Este identica, unu la unu, nu o sa-i gasesti absolut nicio diferenta fata de una originala", da asigurari individul. Este intr-o perioada aglomerata, asa ca tariful nu este negociabil: 1200 de euro si devii absolvent de bacalaureat.

Sustine ca se bazeaza pe o "bresa" in sistem: "Nu exista asa numitul Registru Unic Matricol. O baza de date, cum ar veni, mare, in care sunt cuprinse toate documentele de studiu ale cetatenilor. Si facultatile nu pot verifica daca diploma este sau nu autentica, decat prin intermediul chestiunilor de siguranta", explica falsificatorul.

Oficialii Ministerului Educatiei, care au primit stenograma discutiei dintre echipa PROTV si falsificator, spun ca o diploma fabricata este usor de dat in vileag.

"Sunt facute pe o hartie speciala cu filigran continuu, au mai multe elemente de siguranta si in mod normal orice secretar de la orice universitate are posibilitatea sa-si dea seama daca diploma este falsa sau nu", spune
Tudorel Urian, consiler in Ministerul Educatiei.

Daca totusi raman indoieli, universitatile se pot adresa ministerului, care in baza seriei inscrise pe diploma, o confirma in cel mult 3 zile. Nu exista o baza de date cu toate aceste documente, doar un telefon la liceul inscris pe diploma poate lamuri lucrurile. In plus, hartiile pentru diplomele de bacalaureat sunt bine pazite si nu au cum sa fie sustrase din tipografiile ministerului.

La randul ei, Imprimeria Nationala precizeaza ca "nu a tiparit niciodata diplomele de bacalaureat emise de unitatile de invatamant. De asemenea, nu a achizitionat niciodata hartia pe care sunt tiparite diplomele de bacalaureat."

Anuntat de echipa noastra ca a fost filmat cu o camera ascunsa, tanarul a refuzat sa comenteze.

Potrivit Codului Penal, el risca intre 3 luni si 3 ani de inchisoare pentru fabricarea diplomelor. Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru cei care le folosesc.