Cele mai cunoscute companii din lume sunt in mare parte "tinere" si nu existau inainte de revolutia industriala. De exemplu, Microsoft s-a "nascut" in 1975, McDonald's a aparut in 1940, Procter & Gamble a luat fiinta in 1837, Nestle functioneaza din 1867, Coca Cola se imbuteliaza din 1886, iar Vodafone a aparut abia din 1984, scrie Ziarul Financiar.

Este greu de crezut ca exista firme care au rezistat revolutiei industriale, celor doua razboaie mondiale, destramarii marilor imperii coloniale si numeroaselor crize financiare. Cu toate acestea, exista companii care sfideaza timpul si activeaza dupa secole de existenta si in zilele noastre. Multe din ele se intalnesc in Japonia, o natiune cu o indelungata istorie si in care respectarea traditiilor ocupa un loc important pentru comunitate.

Mai precis, 21.066 de companii japoneze au fost fondate in urma cu mai mult de un secol. Mai mult, exista opt firme care s-au infiintat acum mai bine de un mileniu. Japonezii ofera si cea mai "batrana" firma din lume. Pana in 2006 cand a intrat in faliment locul era detinut de Kongo Gumi, o companie de constructii cu sediul in Osaka care data din anul 578, avand peste 1.400 de ani de existenta. Numele si activele societatii au fost preluate de grupul de firme Takamatsu care activeaza in domeniul constructiilor. Cea mai longeviva companie in activitate este insa Ikenobo Kadokai, o scoala de ikebana (o tehnica artistica de aranjare a florilor) fondata in Kyoto in anul 587.

Vechimea companiilor japoneze reflecta stilul de management nipon, orientat spre angajati si spre dezvoltarea pe termen lung a afacerii. In cultura japoneza conteaza mult increderea in oameni si in societate, stabilitatea si integrarea companiei in mediul in care activeaza.

Totusi exista diferente uneori surprinzatoare intre economii. Tot in regiune, o analiza a bancii nationale a Coreei de Sud, a relevat ca doar doua companii: Doosan Group si Dong Wha Pharmaceutical au varste mai mari de o suta de ani. Doosan, fondata in 1896, detine in Romania producatorul de echipament greu Doosan IMGB.

Citeste si

Vrei sa-ti cumperi masina noua? 5 modele care nu-si pierd valoarea in timp GALERIE FOTO

Au castigat milioane de dolari la loterie si acum sunt someri. Pe ce au cheltuit banii "norocosii" jucatori