Vasile Cepoi a mai spus ca o decizie va fi luata dupa adunarea generala a actionarilor de la Antibotice Iasi si dupa finalizarea evaluarii situatiei Institutului Cantacuzino, informeaza Mediafax.

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Sanatatii a semnat ordinul de schimbare din functia de director general a lui Dorel Radu, dupa ce acesta si-a dat demisia.  Radu Dorel a fost inlocuit din cauza "deficientelor economico-financiare, a blocajului existent in aceasta institutie si a lipsei de productie", au precizat reprezentantii ministerului. 

Tot la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Sanatatii a semnat ordinul de numire in functia de director general interimar a lui Radu Iordachel, pana la reorganizarea institutiei si organizarea unui nou concurs. 

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii a anuntat ca a initiat, inca de la inceputul acestei luni, consultari largi privind viitorul Institutului Cantacuzino".

"Se cauta solutii, in primul rand, prin consiliere si expertiza pentru echilibrarea economico-financiara a institutiei si relansarea productiei de vaccin gripal si antituberculoza (BCG), avand in vedere ca institutia nu se afla in subordinea Ministerului Sanatatii nici din punct de vedere economic si nici sub aspectul managementului productiei", se arata intr-un comunicat al ministerului. 

Avocatul Poporului (AP) face o ancheta in cazul Institutului Cantacuzino, considerand ca neproducerea unor vaccinuri reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate si afecteaza intr-o anumita masura siguranta nationala a Romaniei.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino este un producator autonom, cu gestiune financiara si economica independenta, care are ca obiect de activitate productia de vaccinuri si activitate de cercetare-dezvoltare.

Situatia de la Institutul de Cercetare Cantacuzino reprezinta un dezastru din punct de vedere medical, economic si social si este apogeul unui lung sir de balbaieli administrative, manageriale si de finantare, a declarat, miercuri, CEO Terapia Ranbaxy, Dragos Damian. 

Acesta afirma ca balanta financiara din 2009, ultima disponibila, arata ca Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino din Bucuresti avea o cifra de afaceri de peste 60 milioane lei, un profit brut de trei milioane lei si aproximativ 1.100 de angajati. 

"Este unul dintre cei 11 producatori de vaccin antigripal din Europa si unul dintre primii sapte la nivel mondial, ca sortiment de portofoliu. Produsele imunologice (vaccinuri, seruri, imunomodulatori, antigene) ocupa pozitia dominanta in portofoliu si in afara lor se mai fabrica suplimente si reactivi. Intreruperea productiei de vaccinuri reprezinta fara nicio urma de indoiala un risc de siguranta nationala", considera CEO Terapia Ranbaxy. 

"Refuz sa cred ca se pune problema premeditarii pentru a satisface interese concurentiale, dar rezultatul este acelasi. Institutul Cantacuzino a fost decompetitivizat incet, dar sigur din cauza lipsei unei viziuni strategice de guvernare in ceea ce priveste sanatatea in general si medicamentul, in acest caz particular", subliniaza oficialul citat. 

Solutiile de redresare

Dragos Damian afirma ca sunt cel putin trei solutii de redresare posibile.  Una dintre ele se refera la infiintarea Companiei Farmaceutice Romane, in care companiile strategice din sanatate, aflate in patrimonial sau administrarea statului, sa fuzioneze.  CEO de la Terapia Ranbaxy mai arata ca exista un plan de redresare, conceput cu expertii OMS in sanatate publica, care trebuie pus in executie cu management privat si considera ca lipsa fondurilor poate fi suplinita prin atragerea de fonduri europene din POS CCE, Axa 2, Operatiunile 2.3.2, 2.3.3.