"Ordonanta nu se aplica retroactiv in Romania, ci se aplica la creditele in derulare astfel incat toata lumea sa beneficieze. Am avut discutii cu domnul Franks (Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, n.red.) si in repetate randuri, m-a asigurat ca este de acord ca si consumatorii sa fie protejati in relatia cu bancile", a explicat Cerbulescu.

"Ordonanta este in Parlament si se discuta in Parlament. Este acum la Comisia de Buget, Finante, Banci si exista si amendamente. Noi vom sustine unele amendamente si nu suntem de acord cu altele... dar ordonanta este in vigoare si bancile trebuie sa o aplice", a punctat oficialul.

Seful ANPC a mai spus ca "aplicarea retroactiva" ar fi fost daca autoritatea ar fi obligat bancile sa aplica ordonanta inainte de 21 iunie 2010, cand a intrat in vigoare si directiva europeana in domeniu.

Potrivit lui Cerbulescu, Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) i-a dat asigurari ca nu este nicio problema cu OUG 50 in discutiile de pana acum avute cu oficialii Comisiei Europene.

Cu toate acestea, seful ANPC va merge saptamana viitoare la Bruxelles pentru a avea discutii pe acest subiect.

La randul sau, Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank Romania, a spus ca OUG 50 a aparut in cel mai prost moment posibil pentru ca EURIBOR este la un minim istoric si va creste in continuare.

Seful Raiffeisen crede ca OUG 50 nu este clara si poate fi interpretata si a lasat sa se inteleaga ca modul de interpretare duce la posibilitatea ca sistemul bancar romanesc sa aiba pierderi de 600 de milioane de euro din aplicarea actului normativ respectiv.

"Daca ordonanta 50 nu respecta directiva, sa putem spune ca este nula... nu spun ca asa se va face, ci ca este un scenariu posibil. Guvernul a scris si in scrisoarea de intentie cu FMI ca va modifica ordonanta", a punctat bancherul.

"Asteptarile create pe ordonanta 50 ca va ieftini creditele pe loc, subit, nu sunt fundamentate, nu sunt realiste si de aceea consumatorii nu sunt multumiti", a explicat van Groningen. 

El a adaugat ca sunt "100, poate 1.000 de clienti nemultumiti", din circa opt milioane de credite acordate in Romania.