CEZ a intrat pe piata energetica romineasca in 2005, prin filialei de distributie si furnizare de energie a Electrica din Oltenia, si s-a extins avand in prezent si operatiuni de productie a energiei electrice, in turbine eoliene si microhidrocentrale.

Compania ceha a recuperat 965 milioane coroane cehesti (38 milioane euro) in prima jumatate a anului de la operatorii feroviari de stat din Romania, se arata intr-un raport prezentat vineri de CEZ.

Totodata, cresterea productiei de energie eoliana a contribuit cu aproximativ 700 milioane coroane (27 milioane euro) la profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) obsinut de grup in Romania.

CEZ precizeaza ca a continuat constructia parcurilor de turbine eoliene din Dobrogea, de la Fantanele si Cogealac. La jumatatea anului, compania avea 176 turbine eoliene conectate la sistem in Romania, cu o capacitate instalata totala de 440 MW. Cu un total de 240 de turbine, proiectul ar trebui finalizat la sfarsitul acestui an.

Pe segmentul de productie si trading de energie, CEZ a inregistrat in primul semestru in Romania un profit EBITDA de 1,3 miliarde coroane cehesti (51 milioane euro), fata de aproximativ 600 milioane coroane in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Pe partea de distributie si vanzare de energie, compania a consemnat un castig de 1,7 miliarde coroane (67 milioane euro), fata de 800 milioane coroane in prima jumatate a lui 2011.

Sumele in euro au fost calculate la un curs de 25,13 coroane pentru un euro, rata medie de schimb in prima jumatate a acestui an rezultata din datele bancii centrale de la Praga.