"Sunt de opt ani aici si inca nu am vazut un concept strategic (in sectorul energetic - n.r.). Eu cred ca Romania este deja in cadere si si-a pierdut potentialul de a fi exportatoare de energie", a afirmat Jan Veskrna, seful companiei detinute de grupul ceh de utilitati CEZ, informeaza Mediafax.

Multe unitati de productie a energiei din Romania au probleme cu lipsa investitiilor, au tehnologie din anii '60, iar pentru a avea fonduri ar trebui sa creasca preturile reglementate, a mai spus Jan Veskrna. 

A exemplificat prin reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, care treneaza de mai multi ani. CEZ a fost una dintre companiile care au renuntat la acest proiect, la sfarsitul anului 2010, "pentru ca statul a tot schimbat datele proiectului", a mai spus Jan Veskrna.

Jan Veskrna a adaugat ca daca Romania va prezenta investitorilor proiecte fezabile "banii vor veni". "Daca veti fi seriosi, Romania va fi rasplatita", a spus el.

In prezent, majoritatea unitatilor de productie a energiei sunt controlate de stat. Singurele capacitati noi din ultimii 20 de ani sunt termocentrala de 860 MW a OMV Petrom si parcuri eoliene si solare detinute in mare majoritate de companii straine.

CEZ a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005 si a investit 2,2 miliarde euro in Romania, din care jumatate in parcuri eoliene.