China a avut anul trecut un consum energetic de 2,43 miliarde de barili echivalent petrol, comparativ cu 2,28 miliarde de barili echivalent petrol in Statele Unite, se arata in studiul BP, citat de postul american de televizune CNBC.

Revenirea economiei mondiale a sustinut cresterea pretului la energie intr-un ritm neintalnit de la socurile petroliere din 1973.

Impactul consumului de combustibili fosili asupra mediului a crescut, BP sugerand ca emisiile de dioxid de carbon din utilizarea energiei a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din 1969.

Atat statele din Organizatia pentru Coopererare si Dezvoltare Economica, cu economii mature, cat si tarile cu economii in dezvoltare, au avut rate de crestere a emisiilor de dioxid de carbon peste medie, potrivit celei de-a 60-a statistici anuale a BP privind energia la nivel global.

"Productia industriala mondiala si-a revenit foarte rapid, odata cu recuperarea din declinul economic global", a afirmat directorul general al BP, Bob Dudley.

La nivel global, consumul de energie a crescut cu 5,6% anul trecut, cel mai rapid avans din 1973, si a depasit usor maximul perioadei de dinainte de recesiune, atins in 2008.

Consumul a avansat puternic in privinta tuturor formelor de energie si a crescut cel mai rapid in statele cu economii in curs de dezvoltare.

Petrolul a ramas anul trecut combustibilul cel mai utilizat la nivel global, reprezentand 33,6% din total, dar a continuat sa piarda cota de piata pentru al unsprezecelea an consecutiv, noteaza CNBC.

Citeste si:

PIB-ul a crescut mai mult decat se anticipase. Cine a scos Romania din recesiune

Cum produci din deseuri, comori. Povestea celor trei studenti care cumpara „mizerie” si fac bani