"Nu vom introduce nici contributii, nici impozite la drepturile de autor, la profesiile liberale si la persoanele fizice autorizate. Nu vom introduce niciun impozit si nicio taxa suplimentara sa acoperim golul. Prin imbunatatirea conformarii voluntare si reducerea evaziunii fiscale. Acestea sunt suficiente, plus masurile fiscale luate in momentul de fata, aduc un plus de venituri", a spus Chitoiu.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa scada cotele de contributii de asigurari sociale fara sa afecteze bugetul, masurile de compensare fiind axate in principal pe largirea bazei de impozitare, unde exceptii importante se regasesc in prezent la veniturile din drepturi de autor si PFA.

"Pentru a stimula mediul de afaceri si a reduce rata efectiva de taxare a muncii, un obiectiv principal al guvernului este o reducere a ratei constributiei de asigurare sociala. In acest sens, vom cauta sa implementam, in a doua jumatate a anului viitor, o reducere semnificativa a ratei. Orice astfel de reducere va fi derulata fara a avea un impact asupra bugetului, in principal prin masuri de largire a bazei de impozitare. Reducerea va apara stabilitatea sistemului de asigurare sociala, soliditatea finantelor publice si va promova obiectivele din program (convenit cu FMI, CE - n.r.). In acest scop, vom derula un studiu de fezabilitate care va fi discutat cu toate partile interesate. Concluziile studiului vor fi convenite cu CE, FMI si BM", se arata in scrisoarea de intentie convenita de autoritatile romane cu FMI si Comisia Europeana, citata de Mediafax.

Guvernul a anuntat la finalul negocierilor cu FMI, la inceputul saptamanii trecute, ca intentioneaza sa reduca CAS cu 5 puncte procentuale de la mijlocul anului viitor, dupa ce a esuat sa convinga expertii internationali ca ar avea spatiu fiscal pentru a aplica o reducere de 1-2 puncte procentuale chiar de la 1 ianuarie 2014.

Reducerea CAS a fost una dintre solicitarile PNL in cadrul negocierilor, dar in discutii s-a convenit ca pentru moment sunt mai importante alocarile necesare majorarii de salarii in sectorul bugetar si pentru investitiile derulate de primarii.

La acel moment, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca Guvernul va pastra actualul sistem pentru contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din drepturi de autor, precum si pentru veniturile obtinute de persoanele fizice autorizate.

La finalul intalnirii pe care Guvernul a avut-o cu reprezentantii FMI, BM si CE, vicepremierul Daniel Chitoiu a fost intrebat de jurnalisti daca impozitarea suplimentara a veniturilor din drepturi de autor si a celor obtinute de persoanele fizice autorizate a fost discutata cu partenerii financiari internationali.

Premierul Victor Ponta a afirmat saptamana trecuta ca FMI si presedintele Traian Basescu sunt cei care doresc impozitarea drepturilor de autor si a persoanelor fizice autorizate (PFA), dar ca Guvernul nu a acceptat o astfel de masura.