Guvernul si Banca Nationala a Romaniei negociaza cu Fondul Monetar International tinta de inflatie pana la sfarsitul anului, dupa decizia Executivului de a majora TVA de la 19 la 24 la suta. Mai multi ministri au declarat pentru Gandul ca, cel mai probabil, inflatia se va situa intre 6 si 7 la suta.

"S-a calculat care este impactul pentru fiecare procent de TVA majorat si, adaugat la cat este inflatia actuala, rezulta o inflatie de 6,5 - 7 pana la sfarsitul anului", a spus ministrul Culturii Kelemen Hunor, presedinte executiv al UDMR si unul dintre membrii importanti ai coalitiei de guvernamant.

Colegul sau de partid Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a fost mai reticent in a avansa o cifra: "Probabil ca inflatia va fi mai mare, dar asta depinde de cum evolueaza lucrurile. Deci nu putem aprecia exact cat va fi inflatia".

Doi ministri cu greutate au spus insa ca tinta prognozata de guvern si BNR va fi intre 6 si 7 la suta. "Guvernatorul lucreaza acum la acest lucru si spera sa o aduca intre 5 si 6 la suta. Cel mai probabil insa va fi intre 6 si 7", a afirmat unul dintre membrii din Cabinetul Boc.

Continuarea acestui material, in Gandul.