Practic, esti scutit de plata taxei pe valoarea adaugata in cazul in care ai apartamente inchiriate, a explicat pentru incont.ro Mariana Vizoli, directorul Directiei TVA din cadrul Ministerului Finantelor.

Chiar daca nu sunt impozitati cu TVA, banii din chirii sunt impozitati cu 16%, impozit pe venit. Asta inseamna ca pana pe 17 mai trebuie sa completezi si sa trimiti la Administratia Fiscala de care apartii formularul 200.

Cand vine vorba insa de veniturile din drepturi de autor, statul nu mai e la fel de permisiv.

Practic cine castiga mai mult de 2.418 de euro pe luna din drepturile de autor, respectiv 29.024 de euro pe an, va fi obligat sa se inregistreze ca platitor de TVA si sa plateasca statului 5.514 de euro, adica 19% din suma castigata. Asta inseamna ca este mai bine sa ai castiguri ca si cu un leu mai mici din drepturi de autor tocmai ca sa nu fi obligat sa platesti TVA.
  
La vanzarea de masini lucrurile stau aproximativ la fel.

Ca sa nu trebuiasca sa te inregistrezi ca platitor de TVA si sa ai statul de persoana juridica, incearca sa vinzi masini pana in suma de 29.024 de euro  (119.000 de lei) intr-un an ca sa nu platesti TVA la stat.

Daca aduci masina la mana a doua din strainatate si nu ai platit TVA in tara respectiva, nu vei putea inmatricula masina in tara decat cu dovada platii taxei pe valoarea adaugata.