Procuratura din Statele Unite a intensificat eforturile pentru a stabili daca HSBC, a doua mare banca din lume, a ajutat clienti americani sa nu isi plateasca taxele, in urma informatiilor din presa potrivit carora banca a ajutat clienti bogati sa ascunda active de ordinul milioanelor de dolari.

Autoritatile americane investigheaza si daca HSBC a manipulat cursul valutar, iar un oficial a declarat luni ca Departamentul de Justitie ar purtea redeschide in acest context un acord convenit de procuratura cu aceasta banca, in 2012.

Acordul a facut parte dintr-o intelegere de 1,9 miliarde de dolari care a permis HSBC sa evite acuzatii penale, dupa ce s-a descoperit ca banca a contribuit la transferarea a sute de milioane de dolari proveniti din trafic de droguri, prin sistemul financiar american.

"Este foarte posibil ca acordul sa fie redeschis din cauza activitatilor bancii, fie in cazul evaziunii fiscale fie in cel al manipularii cursului valutar", a declarat oficialul din procuratura americana.

In Marea Britanie, Parlamentul urmeaza sa deschida o ancheta referitoare la practicile HSBC in Elvetia.

Actiunile HSBC sunt in declin cu 2%, dupa ce luni au inchis in scadere cu 1,6%. Un purtator de cuvant al HSBC a refuzat sa comenteze, marti.

HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.

Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008. Statul elvetian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial si incalcarea legislatiei privind secretul bancar.

HSBC colaboreaza cu autoritatile care investigheaza problemele fiscale. Autoritatile din Franta, Belgia si Argentina au anuntat la randul lor ca investigheaza informatiile.

Cine este romanul care ar avea peste 800 de milioane de dolari in Elvetia. Numele lui Viorel Hrebenciuc a aparut in ancheta

Conform raportului, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport.

In discutie au fost aduse mai mult nume, legate de lumea politica si de mediul de afaceri. Insa, potrivit jurnalistilor de la Rise Project, care au cercetat documentele originale, singurul roman despre care se poate spune sigur ca a avut un cont in Elvetia la HSBC este Viorel Hrebenciuc.

Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), la care au colaborat si jurnalisti romani, banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de persoane si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor. Raportul are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008.

Dintre acesti clienti, circa 220, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc. Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada acoperita de documente (1974-2007), de 829,1 milioane de dolari. Iar acum toata lumea se intreaba cine este acest client.

Rise Project a adus in discutie numele lui Viorel Hrebenciuc, insa fara nicio legatura cu contul de 829 de milioane de dolari. Potrivit jurnalistilor romani, Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneste doua conturi. La acelasi profil si, implicit, la cele doua conturi bancare au mai avut acces sotia sa, Letitia, fiul lor, Andrei, dar si omul de afaceri Robert Deutsch, implicat in scandalul Megapower in anii ’90. Ziaristii de la Rise Project sustin ca aceste doua conturi, impartite de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, au fost create in septembrie 1996, data la care afacerea Megapower nu se incheiase inca.

Citeste mai multe detalii pe www.stirileprotv.ro.