In momentul de fata, doar trei dintre bancile de pe piata mai practica o dobanda de peste 10% la depozitele in lei pe trei luni. Este vorba despre Marfin Bank, RBS si Millennium Bank, care au o dobanda fixa de 10,25%, informeaza Ziarul Financiar.

Si Intesa Sanpaolo Bank mai are o dobanda de 10,8% la depozitele in lei, insa aceasta este variabila si va fi actualizata la 1 februarie, in functie de nivelul dobanzii de referinta din penultima zi lucratoare a lunii ianuarie.

In urma cu doua saptamani, BNR a dat un semnal pe piata prin reducerea dobanzii-cheie de la 8% la 7,5%, aratand ca incurajeaza creditarea. Dupa acest anunt, dobanzile la depozite au luat-o la vale, iar dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele pe piata interbancara au scazut substantial. Nu la fel de repede se misca lucrurile si in ceea ce priveste creditele pentru clienti.

Astfel, in timp ce dobanzile la depozitele in moneda nationala continua sa scada, creditele in lei raman scumpe. De pilda, BCR anunta o dobanda de 8,4 - 8,5% la depozitele in lei pe un an, pe cand la un credit de nevoi personale de pana la 80.000 de leipe maxim cinci ani (10, in cazul celor care sunt deja clienti BCR) dobanda este intre 10,75 si 14% pe an.

De asemenea, BRD practica o dobanda fixa de 8,5% la depozitele de minim 1.000 de lei pe un an, iar pentru un credit de maxim 60.000 de lei pe 10 ani, dobanda anuala este de 9,9% pe an.

Pe de alta parte, economiile in euro nu mai reprezinta un castig, dat fiind ca si in acest caz au scazut randamentele, asa ca cei care vor sa mai prinda cateva luni cu dobanzi mari nu pot decat sa aleaga depozitele in lei.