"Am spus si repet: sistemul este stabil. Dar daca va spun lucrul asta si peste trei zile apar probleme intr-o banca, ma mai credeti? Eu cred ca in momentul de fata orice problema intr-o banca reprezinta un risc la stablitatea sistemului. Orice banca in perioada asta de suspiciune si posibilitatea ca pe baza unor socuri din afara de a fi afectata poate induce probleme in sistem", a spus Cinteza la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

El a adaugat ca rezolvarea problemei unei banci presupune rezolvarea tuturor creditorilor bancii.

"Nu exista probleme care sa ne ingrijoreze, dar daca, doamne fereste, se ajunge la asa ceva, masurile trebuie sa rezolve toti creditorii bancii", a aratat Cinteza.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca infiintarea unei banci-punte sau intrarea Fondului De Garantare a Depozitelor Bancare in actionariatul unei banci cu probleme va fi aplicabila numai pentru institutiile de credit care prezinta risc pentru stabilitatea financiara.

In prezent, BNR are posibilitatea sa instituie administrarea speciala asupra unei banci cu probleme financiare sau sa aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de catre o alta banca apreciata ca avand o situatie financiara solida.

Potrivit proiectului de act normativ elaborat de BNR si promovat de Ministerul Finantelor Publice, banca-punte reprezinta o institutie de credit care se constituie si functioneaza ca banca in scopul preluarii de active si pasive ale unei institutii de credit, in vederea asigurarii continuarii prestarii serviciilor bancare aferente activelor si pasivelor preluate, urmand sa fie vanduta ulterior catre o terta parte eligibila.

Banca-punte se constituie si functioneaza pe o durata de pana la doi ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, prin hotarare a Bancii Nationale a Romaniei, in situatiile in care persista riscul unei amenintari la adresa stabilitatii financiare si/sau negocierile cu potentialul achizitor al bancii-punte nu au fost finalizate.

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care Banca Nationala a Romaniei le va putea aplica in cazul in care o institutie de credit amenintata de faliment va fi considerata ca avand un risc sistemic, adica o eventuala caderea institutiei de credit va afecta semnificativ si alte banci. Inainte de constituirea bancii-punte, BNR are optiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in actionariatul bancii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalti actionari.