"Am profitat de aceasta intalnire (cu secretarul general al OCDE - n.r.) pentru a reitera si a formula foarte clar dorinta Romaniei de a deveni membru al OCDE alaturi de alte state din Europa si din lume, care, dupa ce au cunoscut o evolutie in dezvoltarea economica, in dezvoltarea sociala, au solicitat integrarea in aceasta structura pentru a contribui cu experienta lor si a putea in continuare sa-si dezvolte expertiza pe aceste domenii. Am trecut in revista totodata participarea activa a Romaniei (...) la cateva zeci de grupuri de lucru si de comitete care vizeaza atat partea economica, dar si partea sociala si lupta impotriva coruptiei, unde Romania in ultima perioada este un participant foarte activ si am discutat si despre perspective pe termen scurt si mediu (...) de implicare a Romaniei si in alte programe de analiza si de studiu si de a folosi in cadrul OCDE experienta si expertiza acumulata si pentru domenii precum ar fi educatia, de exemplu, sau sanatatea", a afirmat Ciolos intr-o declaratie de presa comuna cu Angel Gurria, potrivit Agerpres.

Premierul roman a subliniat ca OCDE este un centru de excelenta in dezvoltarea socio-economica "unde se concentreaza si se aduna expertiza statelor cele mai puternice din punct de vedere economic din lume".

"Am avut totodata oportunitatea sa ma adresez ambasadorilor statelor membre ale OCDE, unde am vorbit despre stadiul de dezvoltare economica, despre stadiul de dezvoltare sociala a Romaniei, despre situatia politica din Romania, axandu-ma in primul rand pe bunele rezultate in evolutia dezvoltarii economice a Romaniei si a cresterii economice, dar si pe activitatea Romaniei de pana acum in cadrul OCDE. Am subliniat si in fata Consiliului dorinta Romaniei de a-si pregati si a-si depune candidatura pentru a deveni membru OCDE. (...) Din discutiile cu domnul secretar general am concluzionat ca vom avea tot sprijinul pentru a pregati in mod activ aceasta candidatura", a spus Ciolos, care a precizat ca l-a invitat in Romania pe secretarul general al OCDE.

La randul sau, Angel Gurria l-a felicitat pe premierul roman pentru transformarile de succes din societatea romaneasca si a precizat ca solicitarea tarii noastre va fi luata in considerare.

"Romania participa la mai mult de 40 de grupuri de lucru, comitete, sub-comitete si alte instrumente de lucru ale OCDE si si-a exprimat interesul de a continua sa participe si in continuare. (...) Domnul prim-ministru a exprimat foarte clar intentia Romaniei de a solicita statutul de membru al OCDE si acest lucru va fi luat in considerare", a spus Angel Gurria.

OCDE este un for interguvernamental dedicat identificarii, diseminarii si evaluarii aplicarii politicilor publice potrivite pentru asigurarea cresterii economice sustenabile si stabilitatii sociale. Din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica fac parte 35 de state, majoritatea state europene dezvoltate, care detin peste 70% din productia si comertul globale si 90% din nivelul mondial al investitiilor straine directe