"Economia României va ieşi din această criză mai bine decât ne aşteptăm. M-am uitat la ce s-a întâmplat în ultima lună, mă uit şi la cum au răspuns companiile după ce am făcut acel apel să îşi plătească taxele, dacă au bani în cont, şi se vede în aprilie că se plătesc taxele. Vă spun că 90% din companiile din România sunt IMM-uri. Am văzut în această perioadă, cu ajutorul nostru, că îşi fac reconversia imediat la situaţia de faţă. Vedem companii care produc măşti, produc biocide. Companii care încearcă să producă ventilatoare. Au răspuns foarte bine şi de acea vă spun am încredere în economia romanescă, am încredere că după această perioadă va fi o economie mult mai puternică", a spus Florin Cîţu, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Ministrul Finanţelor a subliniat că situaţia încasărilor în luna aprilie este peste aşteptări, fiind puţin sub nivelul de anul trecut.

"În urmă cu o lună am fost surprins neplăcut pentru că am avut aceste facilităţi şi erau o serie de companii care nu plătiseră taxele. Au revenit şi vă spun că plătesc şi în aprilie avem o situaţie OK, dacă ne raportăm la contextul în care suntem astăzi, la contextul de criză economică puternică şi o criză de sănătate. Voi avea rezultatele peste cinci zile şi atunci voi şti exact care este situaţia, dar există companii care au revenit la plata impozitelor şi asta mă bucură. Aveam nişte estimări foarte dure pentru luna aprilie, dar rezultatele sunt mai bune decât mă aşteptam, în contextul în care există o criză economică puternică şi o criză de sănătate", a adăugat Florin Cîţu.

În opinia sa, după ce trecem de vârful crizei de sănătate, mai rămâne criza economică, pentru care există instrumente.

"Aşa cum mă uit că răspunde economia în acest moment, am încredere că vom reveni mai puternici după această perioadă şi nu numai eu spun acest lucru...Revenirea cam toată lumea o vede puternică pentru că măsurile pe care le ia România, dar şi celelalte ţări, vizează menţinerea capacităţii de producţie. Aceasta a fost lupta noastră din primul moment. Primul obiectiv a fost sănătatea românilor, şi acesta rămâne obiectivul principal, dar al doilea este menţinerea capacităţii de producţie....Vă spun că după ce trecem de vârful crizei de sănătate şi mai avem de rezolvat doar criza economică acolo avem instrumente. Am trecut prin crize economice, cea mai recentă în 2009. Avem soluţii pentru crize economice şi putem să le rezolvăm. Soluţiile pentru criza economică sunt mult mai uşor de implementat", a apreciat ministrul Finanţelor.

Totodată, Cîțu consideră că perspectiva de rating a României va reveni la "stabil" la următoarea evaluare a agenţiei Fitch Ratings. În opinia acestuia, faptul că Fitch a păstrat ratingul de ţară este foarte important, pentru că acest aspect contează atunci când România apelează la împrumuturi.

"Agenţia Fitch a păstrat ratingul de ţară al României, este foarte important de spus acest lucru. Cu toate estimările de deficit, a noastră de 6,7%, a Fitch mai mare - este foarte important, pentru că atunci când mergem să ne împrumutăm ratingul este foarte important. Da, a retrogradat perspectiva, a schimbat perspectiva la negativ. Eu cred că acest lucru se întâmplă cam pentru toate ţările din lume în acest moment. Dar în acelaşi timp mesajul foarte important pe care l-a dat Fitch a fost acela că România poate să-şi revină (...). Putem să avem o revenire în 'V' . Ei, bineînţeles că au pus câteva condiţii acolo, pe care le luăm şi noi în calcul, ne uităm la ele, dar revenirea economiei este în estimarea celor de la Fitch şi putem să revenim cu perspectiva 'stabil', vă spun, cred că la următoarea evaluare a celor de la Fitch. Veţi vedea că vor schimba perspectiva, dacă programele pe care le-am luat în calcul până acum şi ceea ce avem în plan pentru viitor va fi implementat aşa cum trebuie", a afirmat Cîţu.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a României de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, a informat sâmbătă, 18 aprilie, Ministerul Finanţelor Publice (MFP). De asemenea, Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings prognozează că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor în contextul pandemiei de COVID-19, urmând ca în 2021 să se reducă la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activităţii economice, potrivit unui comunicat al Fitch, dat publicităţii sâmbătă.