Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu subliniază, însă că în 2020 România nu va mai avea creşterea economică estimată la începutul anului și că deficitul bugetar va fi mai mare.

“Bineînțeles că în 2020 nu mai putem avea creșterea economica estimată la începutul anului. Bineînțeles că vom avea un deficit mai mare. Dar am promis că facem totul pentru a limita efectele negative ale acestei crize pentru romani. Măsurile luate de noi, guvernul liberal, împreună cu cifrele pentru primul trimestru, îmi dau încrederea că economia începe să și revină din trimestrul trei și vom avea o dinamica în V. Există probabilitatea foarte mare să nu avem două trimestre consecutive de contracție a economiei. Adică să evităm recesiunea tehnică”, a scris ministrul pe rețeaua de socializare.

Reacția lui Cîțu vine după ce INS a anunțat că Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru din acest an cu 2,4%, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar faţă de trimestrul anterior creşterea este de 0,3%.

“Măsurile luate până acum ne-au ajutat să avem creștere economică în primul trimestru al acestui an. Urmează foarte multe provocări și nu am câștigat încă lupta cu criza dublă, de sănătate și economică. Cel mai mare pericol pentru stabilitatea economica și pentru bunăstarea românilor îl reprezintă măsurile populiste care reduc veniturile și cresc cheltuielile bugetare votate de partidele de opozite din Parlament. Voi administra, ca și până acum, cu responsabilitate și prudenta finanțele României pentru a reduce cât mai mult impactul negativ al acestei crize asupra tuturor românilor”, a mai scris Cîțu, într-un mesaj ulterior.

Cîțu a avut un mesaj ironic și la adresa președintelui PSD, Marcel Ciolacu: "Domnule Ciolacu, sper să vă găsească sănătos comunicatul INS! INS confirmă estimările mele!"

Oficiul de statistică al UE Eurostat a anunțat, totodată, că România a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019.

Astfel, cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie - martie 2020 s-a înregistrat în România (2,7%), Lituania (2,5%) şi Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania şi Slovacia (ambele cu minus 4,1%).

De asemenea, singurele creşteri trimestriale din UE în perioada ianuarie - martie 2019 au fost raportate în România şi Bulgaria (ambele cu 0,3%) şi Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost în Franţa (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) şi Spania (minus 5,2%).