"Am reuşit imposibilul. În aprilie 2020 am finanţat deficitul bugetar la o dobândă medie de 3,5% pe an în timp ce guvernul socialist în aprilie 2019 finanţa deficitul bugetar la o dobândă medie de 4,5%. O economie de un punct procentual care înseamnă economii semnificative la buget. Am economisit bani pe care i-am alocat către sănătate, şomaj tehnic, investiţii", a scris ministrul, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, performanţa este cu atât mai importantă cu cât vine în contextul celei mai mari crize economice şi al estimărilor, exagerate din punctul său de vedere, despre deteriorarea economiei româneşti în perioada următoare.

"Vă garantez că gaşca socialistă a lui Ciolacu ar fi intrat în incapacitate de plată astăzi pentru că nimeni nu-i mai finanţa. Nu avea nimeni încredere în ei nici în perioada de creştere economică şi erau forţaţi să plătească dobânzi astronomice. Ciolacu trebuie să explice de ce a fost de acord să-i sărăcească pe români şi să plătească dobânzi astronomice când economia nu era în criză. Încrederea investitorilor în guvernul PNL este îndreptăţită. Voi continua să administrez responsabil şi precaut banii românilor. Nu voi susţine sub nicio formă cheltuieli bugetare care vor destabiliza economia pe termen mediu şi lung", subliniat ministrul, pe reţeaua de socializare.

În februarie, înainte de izbucnirea crizei generate de coronavirus, Florin Cîţu anunța că România s-a împrumutat, pentru prima oară în istorie, la dobânzi negative.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, în 27 februarie, 150 de milioane de euro de la bănci la o dobândă de - 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduală la 5 de luni.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar băncile au transmis oferte în sumă de 229,1 milioane de euro.

Deficitul bugetar a crescut în martie cu aproape 10 miliarde de lei, ajungând la 1,67% din Produsul Intern Brut după primele trei luni ale anului, de la 0,73% din PIB la finalul lunii februarie, potrivit Ministerului Finanţelor Publice. Anul trecut în aceeaşi perioadă, deficitul bugetar se cifra la 0,54% din PIB.