Cei de la Protectia Consumatorilor spun ca n-au cum sa grabeasca procesele, in timp ce reprezentantii Tribunalului Bucuresti sustin ca intarzierile vin dupa niste modificari aduse Codului Civil, care le permit judecatorilor sa dea un termen si in 6 luni.

Avocatii sunt nemultumiti pentru ca ca niciunul dintre cele 10 procese deschise de ANPC impotriva bancilor nu a primit inca un termen de judecata.

Pana acum, Autoritatea Pentru Protectia Consumatorilor a deschis in instanta 10 procese, impotriva Raiffeisen, BCR, Credit Europe, Volksbank sau Banca Romaneasca. Dosarele sunt pentru credite imobiliare sau de consum, iar solutiile date pot afecta sute de mii de clienti ai bancilor.

Printre potentialele clauze abuzive constatate de ANPC sunt dobanzile netransparente, comisioanele de risc, cele de administrare si de restructurare si modul de stabilire a dobanzii in mod unilateral de catre banca, fara nicio formula de calcul publicata. Asa ca, de multe ori, clientii s-au trezit ca ratele au crescut, chiar daca pe piata dobanzile erau in scadere.

Doar ca nimeni nu stie cand se vor judeca aceste procese, desi unele chemari in instanta au fost depuse de ANPC inca de anul trecut.

Reprezentantii Tribunalulu Bucuresti sustin insa ca odata acordat un termen, dosarele vor fi solutionate mai repede. Procesele impotriva bancilor ar fi trebuit judecate de un Tribunal Special, care ar fi trebuit sa fie functional de la 1 martie. Acum noul termen este inceputul lui septembrie. Intre timp dosarele vor ramane la Tribunalul Bucuresti.