Comisia Nationala de prognoza (CNP) avea in primavara o estimare de PIB de 607,5 miliarde lei, cu o rata de crestere de 1,7% si un deflator de 3,3%. Prognoza de toamna publicata recent indica insa un nivel al PIB de 608,5 miliarde lei, cu 1 miliard de lei peste nivelul din primavara, in conditiile unei cresteri economice de numai 0,7%, adica sub nivelul antarior cu un punct procentual.

In luna septembrie, la ultima revizuire a acordului cu FMI, CE si BM, estimarea furnizata Guvernului de catre CNP pentru cresterea economica a fost de 1,2%, iar rectificarea bugetara s-a realizat pe un PIB de 607,3 miliarde de lei.

Dupa primele noua luni din acest an, Produsul Intern Brut a avansat cu 0,2% fata de perioda corespunzatoare din 2011, dupa ce a scazut cu 0,6% in trimestrul al treilea.

O situatie similara se regaseste si in cazul prognozelor pentru 2013.

Astfel, fata de o estimare de crestere economica de 3,1% publicata in toamna, CNP a revizuit in jos prognoza pentru anul viitor la numai 2%, in linie cu asteptarile analistilor si ale organismelor internationale, dar fara a produce modificari consistente in ceea ce priveste estimarea de PIB nominal, care s-a mentinut la aproape 649 miliarde lei.

In ambele situatii, deflatorul a fost majorat la 4,5%, de la 3,3% in cazul acestui an si de la 3,7% in cazul lui 2013.

Astfel, CNP demonstreaza ca economia romaneasca are mecanismele de a produce aceeasi valoare adaugata bruta indiferent de socurile inregistrate la nivelul ofertei sau al cererii, mai ales ca banca centrala estimeaza o adancire a deficitului de cerere pentru anul viitor.

PIB-ul nominal este elementul de referinta pentru calculul tintei de deficit bugetar, care a fost stabilita la 2,2% din PIB in acest an si 1,7% din PIB pentru anul viitor. Dupa datele publicate de CNP, deficitul bugetar va trebui sa se incadreze in 13,3 miliarde lei in acest an si 11,1 miliarde lei anul viitor.

Pana in vara, CNP a estimat un impact zero al agriculturii in cresterea economica din acest an, iar in prognoza din noiembrie indica o scadere a VAB din agricultura si a productiei agricole cu 15%.