In schimb, Andreea Paul (fosta Vass), consilier pe probleme economice al primului - ministru, a explicat, de asemenea, pentru Pro TV si incont.ro, ca "reducerea cotei la 10-12% este dificila".

"Este greu sa compensezi efortul fiscal pentru ca presupune dublarea reducerii cheltuielilor su cresterea veniturilor din alte surse", a explicat Andreea Paul.

In sedinta Coalitiei de astazi s-a stabilit ca intr-una din zilele saptamanii 9-13 august Parlamentul se va reuni pentru a vota atat legea ANI, cat si propunerile de reducere a "micii evaziuni fiscale".

Mai departe, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a evitat, luni, sa precizeze daca se are in vedere reducerea cotei unice la 10% si majorarea TVA la 25%, el aratand ca o echipa de specialisti "lucreaza la o simulare privind masurile economice" si va face cunoscuta strategia de relansare economica.

"Exista o comisie care se ocupa de acest lucru si fiecare partid din arcul guvernamental are specialisti in acest domeniu. De la noi, domnul ministru Adriean Videanu cu o echipa de specialisti lucreaza la o simulare privind masurile economice si, la finalul acestor aplicatii, va vom face cunoscuta strategia de relansare economica care se pregateste in momentul de fata", a raspuns Flutur la intrebarile insistente ale ziaristilor legate de posibilitatea reducerii cotei unice si de majorare a TVA.

Intrebat daca se va discuta cu FMI aceasta strategie de relansare economica, vicepresedintele PDL a apreciat ca se va intampla acest lucru, precizand ca se pregateste un mandat pentru delegatia care se va intalni cu FMI.
"Eu cred ca se va discuta, se pregateste un mandat pentru delegatia care va discuta cu FMI", a mentionat Gheorghe Flutur.

Intrebat daca in Coalitie s-a discutat despre reducerea cotei unice, Flutur a continuat sa spuna ca "rezultatul final al acestei simulari, din punct de vedere economic, va fi cunoscut la momentul potrivit".

Astazi, membrii Coalitiei urmau sa dea unda verde Ministerului Finantelor Publice pentru a incepe negocierile cu FMI, mandatul vizat cuprinzand reducerea cotei unice de la 1 ianuarie 2011, dupa cum scria Evenimentul Zilei de luni, adaugand ca, in schimb, TVA va fi majorata la 25% in paralel cu introducerea unor noi impozite sau cresterea altor taxe.

"Chiar daca ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, a spus sambata ca, "in acest moment, nu ia in considerare modificarea sistemului de taxe si impozite", coalitia de guvernare ii face o surpriza. Astazi, in cadrul sedintei coalitei, membrii acesteia vor discuta acordarea catre Ministerul Finantelor Publice a mandatului de incepere a negocierilor cu expertii Fondului Monetar International (FMI), care vor sosi astazi la Bucuresti, pentru reducerea cotei unice incepand de la 1 ianuarie 2011", relateaza jurnalistii de la cotidianul amintit, citand surse din cadrul coalitiei.

Potrivit Evenimentului Zilei, ar putea fi introduse noi impozite in agricultura - de pilda, taxa pentru nelucrarea pamantului. Totodata, si impozitele pe proprietatile imobiliare ar putea fi marite, de la 1 ianuarie 2011.

Reducerea cotei unice este vazuta in Coalitie drept cel mai important element de sustinere a cresterii economice si de atragere a investitiilor straine, fara de care nu se poate relua cresterea economica, mai relateaza Evenimentul Zilei.

Pe de alta parte, Camerele de comert judetene propun Guvernului reducerea cotei unice de impozitare, renuntarea la TVA de 24% si contractarea de noi imprumuturi externe, pentru stimularea reluarii cresterii economice.

Setul de masuri anticriza cuprinde, de asemenea, scutirea de plata impozitului pe profit a firmelor nou infiintate (pe perioade de sase luni pentru activitatile de comert, de un an pentru activitatile de servicii si de doi ani pentru productia industriala si constructii), scutirea de plata impozitului pe profitul reinvestit pe o perioada de 2-3 ani si eliminarea de urgenta a impozitului minim obligatoriu.

In plus, camerele de comert cer plata imediata a datoriilor statului la firme private si compensarea restantelor institutiilor publice si societatilor de stat catre firmele private cu datoriile pe care aceste firme le au la bugetele de stat, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Expertii FMI au inceput astazi la Bucuresti o noua runda de discutii cu autoritatile romane pentru evaluarea performantelor economice din prima jumatate a anului si stabilirea obiectivelor pentru perioada urmatoare, scriu, la randul lor, jurnalistii Ziarului Financiar, adaugand ca de finalizarea celei de-a cincea evaluari a acordului stand-by cu Romania depinde virarea transei a sasea de circa 900 milioane de euro.

In primul trimestru, majoritatea tintelor agreate cu FMI au fost indeplinite, insa cresterea presiunilor pe partea de cheltuieli si colectarea veniturilor sub nivelul prognozat au dus la ratarea tintelor fiscale, amenintand si obiectivele stabilite pentru sfarsitul anului 2010.