"Romania este una din putinele tari in care, dupa o crestere fulminanta in 2016, ne asteptam la o crestere mai redusa in 2017, de la 4,6% la 3,6%. Anul 2016 a fost alimentat de stimuli foarte puternici care au impulsionat consumul, 70% din crestere a fost generata de consum, in conditiile reducerii TVA de la 24% la 20% si ale majorarilor salariale atat in mediul privat cat si la stat. In 2017, stimulii nu vor mai avea acelasi impact", a explicat Anicescu, potrivit Agerpres.

In privinta deficitului bugetar, asteptarile Coface sunt de crestere la 3,5% din PIB in 2017 de la 2,6% din PIB in 2016. Reprezentantii companiei sustin, pe baza constructiei bugetare anuntate de autoritati, ca impactul generat de masurile sociale adoptate va fi, pe partea de cheltuieli, de 5,7 miliarde de lei. In privinta veniturilor, reducerile de taxe, desi compensate de cresterea salariului minim, vor genera un minus de 3 miliarde de lei.

"In aceste conditii, vom avea un impact de 1,1% din PIB care, adaugat la deficitul de 2,6% din PIB de anul trecut, ne duce la un deficit de 3,5% din PIB pentru 2017", a mai spus Anicescu.

Guvernul a construit bugetul pe 2017 pe o crestere economica de 5,2% si un deficit bugetar de 2,99%.

Totodata, Coface se asteapta la o inflatie de 1% in prima jumatate a acestui an si de 2% la finalul anului, dupa deflatie in 2016, avand in vedere ca impactul reducerii TVA cu un punct procentual va fi mult mai mic decat cel de anul trecut, cand TVA s-a redus cu patru puncte procentuale.

"Odata cu cresterea inflatiei, ne asteptam ca si dobanda de politica monetara sa fie usor modificata de Banca Nationala a Romaniei in sus. In zona de macro, evolutia dobanzilor va trebui sa reflecte cresterea dobanzii de politica monetara, cu o usoara crestere", a subliniat reprezentantul Coface.

In privinta evolutiei monedei nationale, nu se asteapta evolutii semnificative ci, din contra, o stagnare la 4,4 - 4,5 lei/euro ca si in 2016.

In acest conditii, Coface remarca faptul ca soldul depozitelor si creditelor pentru persone fizice inregistreaza cresteri anuale de 11%, respectiv 5%.

Pe de alta parte, in cazul companiilor depozitele cresc moderat, cu 4% anual, in scadere de la un avans anual de 20% la jumatatea anului trecut, iar creditele sunt in scadere cu 2%.

"Companiile continua sa ramburseze creditele catre banci si se crediteaza mai mult de la partenerii comerciali. Merg catre credit comercial cu dobanda zero, decat sa plateasca dobanzi catre banci", a mai spus Anicescu.